Kiszone i suszone pomidory • przepis • składniki • przygotowanie
Korzystaj z sezonu i przygotuj pyszne przetwory na zimę! Kinga pokaże Ci, jak zrobić kiszone i suszone pomidory!

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ SŁOIK O
pojemności 1 l piekarnik rozgrzany do temperatury 100°C SUSZONE POMIDORY Pomidory kroimy równo na plastry o grubość około 0,5 cm.
ROZKŁADAMY NA BLASZE
wyłożonej papierem do pieczenia. OBFICIE POSYPUJEMY: solą.
WYKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 100°C.
SUSZYMY PRZEZ 5-6
godzin.
POMIDORY BĘDĄ GOTOWE,
kiedy staną się pomarszczone i wysuszone.
SUSZONE POMIDORY PRZEKŁADAMY
do woreczków strunowych. PRZECHOWUJEMY W: lodówce.
SUSZONE POMIDORY W
OLIWIE Przygotowane wysuszone pomidory przekładamy do słoika.
DODAJEMY CZOSNEK I
listki bazylii.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY OLIWĄ,
tak aby przykryła zawartość słoika.
KISZONE POMIDORY W
litrze przefiltrowanej wody rozpuszczamy sól. MIESZAMY.
POMIDORKI PRZEKŁADAMY DO
czystego i wyparzonego słoika.
DODAJEMY CZOSNEK, OBRANY
chrzan, kwiaty kopru, bazylię, czosnek i gorczycę.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY SOLANKĄ,
tak aby wszystkie pomidorki były zanurzone.
SŁOIK DOBRZE ZAMYKAMY
i odstawiamy na ciepły parapet na 5-6 dni.
KISZONE POMIDORKI SĄ
najlepsze po 1-2 tygodniach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
268,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
268,8 kcal
Tłuszcz
8,9 g
Węglowodany
45,9 g
Błonnik
10,8 g
Białko
10,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka czekoladowa
Babka, choć tradycyjnie kojarzona z okresami świątecznymi, coraz chętniej wypiekana jest na co dzień. Jej wilgotna konsystencja i intensywny smak czynią ją doskonałą bazą do różnych eksperymentów i modyfikacji. Jednym z pyszniejszych wariantów tego klasycznego wypieku jest wersja czekoladowa. Jak zrobić babkę czekoladową? Odkryj nasz przepis!

Grillowane piersi kurczaka z zielonym kuskusem
Szukasz pomysłu na prosty obiad dla całej rodziny? Spróbuj przygotować soczyste grillowane piersi kurczaka z dodatkiem perłowej kaszy kuskus wymieszanej ze szpinakiem i brokułami.

Muffiny z truskawkami bez dodatku cukru
Miękkie i pełne smaku muffiny z truskawkami bez cukru to idealny deser w sezonie na te owoce. Przygotuj je i zabierz ze sobą na piknik lub jako słodką przekąskę do pracy lub szkoły!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron spaghetti z jednej patelni
To danie zachwyca smakiem i prostotą przygotowania! Włóż wszystkie składniki do garnka i po 15 minutach ciesz się genialnym obiadem.

Świąteczny talerz obfitości
Talerz aromatycznych przekąsek o wyjątkowym smaku, który urozmaici niejedne święta i sprawi, że stół ze śniadaniem wielkanocnym będzie się przepięknie prezentował. Spróbuj go skomponować i zaskocz najbliższych!

Domowy izotonik
Domowy napój izotoniczny, bez zbędnych dodatków, za to umożliwiający uzupełnienie płynów w upalny dzień lub podczas wysiłku fizycznego. Sprawdź, jak prosto go przygotować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz wołowy
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.

Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami
W okresie świątecznym na polskich stołach często gości pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami. To niezwykle smaczne danie, które ma swoje korzenie głęboko w historii kulinariów, jest niezwykle proste w przygotowaniu. Odkryj nasz przepis na aromatyczną, pieczoną białą kiełbasę z cebulą i pieczarkami!