Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia • przepis • składniki • przygotowanie
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY CEBULKĘ
Cebule bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebula musi być w nim zanurzona. Smażymy, a raczej suszymy ją, na niewielkim ogniu, aż nabierze lekko złotego koloru.
DOPRAWIAMY CEBULKĘ SUSZONYMI POMIDORAMI
Suszone pomidory bardzo drobno siekamy i dodajemy je do skarmelizowanej cebulki. Kiedy cebula i pomidory nabiorą już brązowozłotego koloru, wyłączamy ogień, dodajemy 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i ok. 0,5 łyżeczki suszonego majeranku. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do innego naczynia.
GOTUJEMY KARTOFLANKĘ
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Z garnka, w którym przygotowaliśmy wywar, wyjmujemy piramidki smaku – wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki. Gotujemy je, aż zmiękną, powinny się niemal rozgotować.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPETY
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, oliwę z chili, ugotowaną kaszę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość przez mniej więcej 1-2 minuty bardzo dokładnie mieszamy, aż masa zrobi się niemal gładka i kleista. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
FORMUJEMY I PIECZEMY PULPETY
Z gotowej masy, w dłoniach natłuszczonych olejem, formujemy pulpety o wielkości zbliżonej do orzecha włoskiego lub mniejsze. Delikatnie je spłaszczamy i pieczemy ok. 5-6 minut w piekarniku rozgrzanym do 185°C.
DOPRAWIAMY KARTOFLANKĘ
Śmietankę przelewamy do miski, dodajemy ocet, a także pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy odrobinę gorącej kartoflanki, aby ją zahartować. Tak przygotowaną przelewamy w całości do zupy. Następnie gotujemy ją jeszcze przez chwilę na małym ogniu i doprawiamy pozostałym majerankiem. Ogień wyłączamy, dodajemy 2 łyżki przygotowanej wcześniej okrasy i posiekaną natkę pietruszki.
PODAJEMY ZUPĘ
Gotową zupę przelewamy do misek, dodajemy do nich po kilka pulpetów, oprószamy natką pietruszki i doprawiamy według uznania smakowym olejem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2847 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
474,5 kcal
Tłuszcz
22,7 g
Węglowodany
39,7 g
Błonnik
4,8 g
Białko
26,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
Prawdziwy rarytas na świątecznym stole podczas wegańskiej Wielkanocy, czyli śledzie bez śledzia, które przygotujesz z bakłażana, wykorzystując przepis Kingi!

Zakwas z buraków na barszcz czerwony
Podstawa domowego barszczu czerwonego to dobry zakwas, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni dzięki przepisowi Karola!

Sałatka z selerem naciowym i żurawiną
Szukasz pomysłu na pyszną sałatkę, która połączy w sobie świeżość, delikatne mięso i odrobinę słodyczy? Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną w sosie jogurtowym to idealne rozwiązanie! Jej lekka, a zarazem sycąca forma z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zrób ją razem z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Odwrócone ciasto pomarańczowe
Niezwykle pomarańczowe, odwrócone ciasto nasączane syropem. To pyszne ciasto pięknie prezentuje się na talerzu, a w dodatku jest proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbuj!

Pieczona mozzarella z pomidorami
Ser zawinięty w plastry szynki, zapieczony z pomidorami i pesto. Przepis na doskonałą przystawkę we włoskim stylu.

Curly fries z pulled pork i sosem musztardowo-miodowym
Przepis Kingi na curly fries z pulled pork i sosem musztardowo-miodowym to doskonałe połączenie smaków, które zachwyci Wasze podniebienia. Naprawdę nie ma na co czekać! Przygotujcie sobie to wyjątkowe danie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Przepyszne paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kapustą i grzybami. Będą idealnym dodatkiem do domowego barszczu lub samodzielną przekąską.

Ciasto francuskie z pieczarkami
Chrupiące ciasto francuskie, soczyste pieczarki i aromatyczne zioła oraz ser — takie połączenie brzmi jak przepis na sukces. Ciasto francuskie z pieczarkami to przepis, który sprawdzi się zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i w codziennym menu. Przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować!

Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
Upiecz go i zaproś gości na smaczne odrywanie! Ten puszysty chlebek drożdżowy wypełniony serowym farszem, ziołami i chrupiącymi gruszkami zasmakuje każdemu, kto sięgnie po kawałek.