Pasztet z kaczki z suszonymi owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Karol Okrasa dzieli się rodzinnym przepisem na wielkanocny pasztet! W składnikach oprócz mięsa kaczki znajdziesz suszone owoce, boczek i suszony majeranek!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIELEMY MIĘSO NA PASZTET
Włoszczyznę oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Kaczkę gotujemy z warzywami przez około 2-3 godziny. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mięso oddzielamy od kości wraz ze skórą. Boczek siekamy drobno i gotujemy kilka minut, aż będzie miękki. Mięso ze skórą mielemy w maszynce – dwu- lub trzykrotnie, wraz z wytopionym boczkiem i ugotowaną włoszczyzną.
DODAJEMY ŻURAWINY I ŚLIWKI
Do miski z mięsem wbijamy dwa jaja. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy żurawiny i posiekane, suszone śliwki. Dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną. Całość dokładnie mieszamy.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO FORMY
Do naczynia blendera wsypujemy suszone grzyby oraz bułkę tartą. Miksujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3638,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
363,9 kcal
Tłuszcz
28,3 g
Węglowodany
17,7 g
Błonnik
4 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wiśniowy Sad
Kakaowa rolada z musem kawowo-czekoladowym i soczystymi wiśniami to wyjątkowo pyszne i eleganckie połączenie smaków.

Biszkopciki z galaretką malinową
Chrupiące biszkopciki, malinowa galaretka i polewa czekoladowa – zobacz, jak przygotować pyszny i efektowny deser!

Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
Jak smakuje połączenie jabłka i łososia? Przygotuj naszą wersję podpłomyków i przekonaj się sam!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szynka drobiowa z szynkowaru
Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!

Tort marchewkowo-dyniowy
Imponuje wyglądem i zachwyca korzennym smakiem! Strasznie pyszny tort marchewkowo-dyniowy wg przepisu Pawła uświetni każdą jesienną imprezę – wykorzystaj przepis i upiecz tort na Halloween!

Tort lodowy
Idealny na letnią imprezę urodzinową! Wypróbuj przepis Pawła na wspaniały tort lodowy z warstwami w dwóch smakach. To idealne ciasto dla fanów biszkoptu, czekolady, truskawek i… słodkości na chłodno!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.

Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!

Róże karnawałowe
Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.