Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pełne korzennych aromatów i cytrusowych nut - prawdziwie greckie ciasto!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOŹDZIKI I CYNAMON DOKŁADNIE
rozcieramy w moździerzu, a następnie dodajemy sukcesywnie orzechy włoskie i również je rozdrabniamy. Białka ubijamy stopniowo, dodając cukier, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy żółtka oraz bardzo miękkie masło. Rozdrobnione orzechy z cynamonem, goździkami mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przesianą mąką i dodajemy do wcześniej ubitej masy. Dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię.
W GARNKU MIESZAMY WODĘ
z cukrem i na niewielkim ogniu gotujemy syrop. Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy. Do garnka dodajemy startą skórkę i sok wyciśnięty z całego owocu. Gotujemy 5-7 minut aż do zgęstnienia. Studzimy syrop, odcedzamy skórkę pomarańczową, którą pozostawiamy do dekoracji. Do zimnego syropu opcjonalnie dodajemy rum.
JOGURT MIESZAMY ZE ŚMIETANKĄ
w proszku i ubijamy na szybkich obrotach przez 3-4 minuty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4819,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
401,6 kcal
Tłuszcz
24,2 g
Węglowodany
34,5 g
Błonnik
12,5 g
Białko
12,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grecka sałatka Maroulosalata
Spróbuj jednej z najprostszych i najbardziej orzeźwiających sałatek w kuchni greckiej! Idealna na ciepłe dni, świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla.

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.

Zupa jabłkowo-ziemniaczana
Zachwyć się połączeniem warzyw, kwaśnych jabłek i orzechów! Przygotuj rozgrzewającą zupę pełną aromatów!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierogi z mięsem
Pierogi z wyjątkowym nadzieniem z wołowiny i udek kurczaka z dodatkiem aromatycznych warzyw i przypraw. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów w stylu kuchni polskiej.

Brownie z chałwą
Mocno czekoladowe i z dodatkami inspirowanymi słoneczną Grecją – właśnie takie jest brownie z chałwą! A podane z lodami i świeżymi owocami jagodowymi zamienia się w prawdziwie dekadencką ucztę na słodko.

Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami
Klasyczne makaronowe wstążki z oryginalnym warzywnym sosem. Goździki dodają tej potrawie niepowtarzalnego smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotlety siekane z kurczaka
Kotlety z kurczaka siekane to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Do tych kotletów można dodać niemal wszystko, co lubisz i zawsze wychodzą pyszne. Poznajcie nasz przepis, który pozwoli Ci stworzyć soczyste i aromatyczne kotlety siekane z kurczaka!

Jajka po grecku
Znacie pewnie jajka po turecku, a dzisiaj czas na ich grecką odsłonę! Dodatek sera feta, oliwy i oregano wniesie ich smak na zupełnie nowy poziom. Przygotuj je w domu i ciesz się pysznym śniadaniem!

Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
Pyszne i sycące danie inspirowane kuchnią niemiecką, czyli faszerowane ziemniaczki! Sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie kiełbasek w sosie curry z kiszoną kapustą i serem gruyère.