Curry • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne curry z domową mieszanką przypraw, warzywami i mleczkiem kokosowym zachwyci Cię smakiem i łatwością z jaką je przygotujesz!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ PRZYPRAWOWĄ
W moździerzu ucieramy nasiona kolendry, dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy.
GOTUJEMY CURRY
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, imbir w drobną kostkę. Mieszankę przypraw przekładamy na suchą patelnię i chwilę prażymy aż do wydobycia aromatu. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Dorzucamy pokrojone warzywa. Dynię i paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię wraz z soczewicą. Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar warzywny lub wodę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pomidory w puszce, mleczko kokosowe, przecier pomidorowy i cukier. Gotujemy kolejne 12 minut, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy kapustę pak choi, pokrojoną na kawałki (ok. 2 cm), i mieszamy.
PODAJEMY DANIE
Curry podajemy udekorowane listkami kolendry i posiekanymi papryczkami chili.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1270,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
317,7 kcal
Tłuszcz
20,0 g
Węglowodany
34,1 g
Błonnik
8,0 g
Białko
8,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielone tosty francuskie
Wypróbuj nietypowy pomysł na zielone tosty francuskie, które zaskakują nie tylko kształtem, ale także smakiem! Świetny przepis na leniwe, sobotnie śniadanie.

Domowe biszkopty z awokado
Niezwykle szybkie w przygotowaniu biszkopty z dodatkiem awokado to pyszny pomysł na przekąskę. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że nawet z trzech składników może powstać coś smacznego!

Marynata azjatycka
Doskonale sprawdzi się do dań z mięsa, a także jako sos do warzyw z woka. Idealnie podkreśli smak potraw kuchni azjatyckiej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
Jeśli znudziły Ci się już ryby smażone, koniecznie wypróbuj przepis Okrasy na jesiotra parzonego w maśle!

Wieprzowina sauté w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
Plastry schabu podsmażone z wyrazistymi dodatkami, podane z aromatycznym ryżem. Smaki inspirowane klasycznym hiszpańskim daniem!

Deser jogurtowo-truskawkowy
Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza z patelni
Pizza z patelni, nazywana też pan pizzą, to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy, do której przygotowania nie trzeba nawet włączać piekarnika. Pulchne ciasto, świeże dodatki i pyszny sos pomidorowy z serową pierzynką – tego połączenia nie da się nie kochać. Jak przygotować prostą i szybką pizzę z patelni? Poznaj nasz sposób!

Makaronowa sałatka à la Cezar
Lubisz klasycznego Cezara, ale masz ochotę na coś bardziej sycącego? Ta makaronowa wersja z chrupiącym boczkiem, kurczakiem i kremowym sosem to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Magdalenki w stylu hiszpańskim
Hiszpańskie magdalenki od francuskich różnią się kształtem, bo przypominają klasyczne muffiny. Poznaj ich cytrusowy smak – z przepisem Pawła na pewno Ci się udadzą!