Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową • przepis • składniki • przygotowanie
Ekspresowa i efektowna przystawka! Ta propozycja podania homara zdecydowanie przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
RUMIENIMY KAPUSTĘ STOŻKOWĄ
Ćwiartki główki kapusty stożkowej krótko rumienimy na patelni bez dodatku tłuszczu. Zdejmujemy z patelni. Doprawiamy solą i pieprzem i układamy na talerzach. Skrapiamy oliwą i oprószamy posiekanym koperkiem.
SMAŻYMY HOMARA
Homara przepoławiamy i wydobywamy mięso ze szczypców. Na rozgrzanej patelni zagotowujemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy miód, tymianek i masło. Kiedy masło się rozpuści i połączy z sokiem pomarańczowym, zmniejszamy ogień i podduszamy przepołowionego homara razem z mięsem wydobytym ze szczypców w maślano-pomarańczowym sosie.
PODAJEMY HOMARA
Gotowego homara układamy na kapuście stożkowej i polewamy pozostałym sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1483 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
741,5 kcal
Tłuszcz
49,3 g
Węglowodany
39,3 g
Błonnik
38 g
Białko
38 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Trufle z wróżbą
Chrupiące czekoladki z pysznym nadzieniem i.. wróżbą! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła na trufle!

Gryczane bułeczki z serem camembert
Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.

Letnia zupa jarzynowa
Znasz to uczucie, kiedy stoisz przed stoiskiem na ryneczku, pełnym młodych, świeżutkich darów lata i myślisz, jak dobrze byłoby kupić wszystko…? I to jest właśnie zupa, w której tego wszystkiego możesz użyć!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie hot dogi lodowe
Hot dogi i lody w jednym? Wypróbuj nasz przepis na wegańskie hot dogi lodowe. Słodkie i wytrawne w jednym!

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!

Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
Pyszne domowe bułeczki drożdżowe nadziewane powidłami śliwkowymi, czyli pampuchy! To klasyczne danie podane z sosem waniliowym i masłem makowym na pewno zagości na stałe w niejednej kuchni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowana pizza z grilla
Drożdżowy placek wypełniony farszem z dwóch rodzajów sera i suszonych pomidorów – oto przepis Karola na pizzę… z grilla! Podaj ją z burratą, rukolą i szynką parmeńską!

Marynowane pieczarki
Prosty pomysł na przekąskę. Pieczarki skąpane w aromatycznej marynacie doskonale komponują się z szynką i pieczywem.

Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
Nie ma to jak dobry bowl! Z kaszą orkiszową, tofu i warzywami będzie smakować naprawdę wyśmienicie! To idealne, nieskomplikowane danie, które sprawdzi się na obiad lub kolację.