Grzybki • przepis • składniki • przygotowanie
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASŁO
ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
DODAJEMY MĄKĘ, ŚMIETANĘ
i wyrabiamy ciasto.
DZIELIMY NA PÓŁ,
do jednej części dodajemy kakao.
CHŁODZIMY CAŁOŚĆ W
lodówce około 1,5 godziny.
ROZWAŁKOWUJEMY DWIE CZĘŚCI
ciasta.
Z MASY KAKAOWEJ
wycinamy krążki i nakładamy je na zewnętrzną stronę foremek do wypiekania babeczek.
Z MASY O
jasnym kolorze wycinamy krążki o średnicy foremki, na którą nakładaliśmy ciemne elementy.
W KRĄŻKACH WYCINAMY
małe otworki o średnicy 1 cm.
Z NIEWIELKIEJ ILOŚCI
białego ciasta robimy wałeczek grubości 1 cm i tniemy go na równe części o długości 3-4 cm.
KAŻDĄ NÓŻKĘ ZANURZAMY
z jednej strony w białku i maku.
WSZYSTKIE ELEMENTY PIECZEMY
około 15 minut w temperaturze 180°C (na złoty kolor).
CZEKOLADĘ I MASŁO
rozpuszczamy w rondelku (staramy się mocno nie podgrzewać).
SMARUJEMY POLEWĄ GÓRNĄ
powierzchnię czekoladowych krążków.
JAJKA Z CUKREM
ubijamy na parze, do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
CAŁY CZAS ENERGICZNIE
mieszając, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy krem do zgęstnienia.
DODAJEMY MASŁO, ZDEJMUJEMY
z ognia i mieszamy do rozpuszczenia masła.
STUDZIMY I CHŁODZIMY
w lodówce (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni).
WYPIECZONE ELEMENTY GRZYBKÓW
składamy w odpowiedniej kolejności: Kapelusze z ciemnego ciasta od wewnątrz smarujemy kremem cytrynowym i przyklejamy do kremu krążki z białego ciasta.
W WYCIĘTY OTWOREK
w białym krążku wkładamy wałeczek ciasta tak, aby koniec obtoczony w maku stanowił spód nóżki.
NA KONIEC, TRZYMAJĄC
grzybek za nóżkę, delikatnie maczamy kapelusz w polewie czekoladowej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6563,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
547 kcal
Tłuszcz
31,2 g
Węglowodany
58,2 g
Błonnik
0,1 g
Białko
8,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.

Ciasto bananowe – szybki przepis
Takie wypieki zawsze trafiają na listę ulubionych! By przygotować szybkie ciasto bananowe Kingi, wystarczy połączyć suche i mokre składniki. Upiecz je i przekonaj się, jakie jest proste!

Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym
Latem najlepiej smakują lekkie zupy! Przygotuj szczawiową na mocnym wywarze z gęsi i z efektownym jajem poszetowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!

Kruche zajączki maślane
Szukasz pomysłu na świąteczne słodkości? Paweł Małecki przygotował coś w sam raz dla Ciebie! Kruche zajączki o wyczuwalnym maślanym smaku i z cukrem trzcinowym!

Pizza z jajkiem i szparagami
Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
Upiecz go i zaproś gości na smaczne odrywanie! Ten puszysty chlebek drożdżowy wypełniony serowym farszem, ziołami i chrupiącymi gruszkami zasmakuje każdemu, kto sięgnie po kawałek.

2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
Tłusty Czwartek to dzień pączków, dlatego koniecznie wypróbuj nasze przepisy – tradycyjny Pawła lub wersję fit Kingi.

Kuskus z gulaszem jagnięcym
Połączenie zdrowej i szlachetnej jagnięciny z lekkim kuskusem wybrzmi doskonale w towarzystwie warzyw i pomarańczy. Spróbuj gulaszu według przepisu Darii!