Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY LIŚCIE KAPUSTY
Wycinamy głąb kapusty. Warzywo wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy około 4 minut. Wyjmujemy kapustę i ściągamy te liście, które łatwo odchodzą. Kapustę ponownie wkładamy do wody – czynność powtarzamy do momentu, aż zdejmiemy wszystkie liście. Z liści ścinamy twardą, białą część.
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę pęczak dokładnie płuczemy – tak długo, aż będzie leciała czysta woda. Kaszę przekładamy do gotującej się wody (3 szklanki wody + 1 łyżka oleju rzepakowego + 0,5 łyżeczki soli). Gotujemy około 15 minut. Kaszę po ugotowaniu zostawiamy na wyłączonym gazie, aby wciągnęła całą wodę.
SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
ZAWIJAMY GOŁĄBKI
W naczyniu do zapiekania gołąbków rozprowadzamy niewielką ilość oleju. Farszem wypełniamy liść kapusty tak, aby można było bez przeszkód zawinąć gołąbek. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu. Podlewamy bulionem i pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Do garnka wlewamy oliwę. Dodajemy pulpę pomidorową. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy sos się zagotuje, dodajemy posiekaną, świeżą bazylię i miód. Gotowe gołąbki polewamy sosem pomidorowym. Możemy posypać parmezanem i udekorować koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1654,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
413,6 kcal
Tłuszcz
9,0 g
Węglowodany
74,8 g
Błonnik
14,4 g
Białko
14,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza z patelni
Pizza z patelni, nazywana też pan pizzą, to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy, do której przygotowania nie trzeba nawet włączać piekarnika. Pulchne ciasto, świeże dodatki i pyszny sos pomidorowy z serową pierzynką – tego połączenia nie da się nie kochać. Jak przygotować prostą i szybką pizzę z patelni? Poznaj nasz sposób!

Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
Połączenie ryżu i warzyw sprawdza się zawsze – tym bardziej warto po nie sięgnąć, by przygotować prostą i szybką zapiekankę ryżową. Jest idealna, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Spróbuj jej!

Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami
Słodko nadziewane rogaliki według przepisu Pawła zachwycają delikatnością ciasta, aromatem nadzienia z maku i marcepanu oraz chrupką, orzechową posypką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażone kuleczki z cukinii
Znane warzywo podane w mniej znany sposób: w postaci małych panierowanych kuleczek z dodatkiem dwóch serów i cebuli.

Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.

Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
Poznaj sposób na wędzenie gęsiny w domu. Śląski przepis na pyszne danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.

Ciasto Kinder Bueno
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia to prawdziwa gratka dla miłośników tych słodkości. Połączenie kremowego nadzienia, chrupiących wafelków i czekolady sprawia, że ciasto to już od pierwszego kęsa staje się ulubieńcem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Sprawdźcie przepis na to bajecznie pyszne ciasto!

Galaretka z kurczaka
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!