Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami • przepis • składniki • przygotowanie
Bakłażany faszerowane aromatycznym kuskusem to danie, które cieszy podwójnie, bo nie tylko idealnie smakuje, ale też fantastycznie wygląda! Koniecznie musisz spróbować!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany przekrawamy wzdłuż. Miąższ każdego bakłażana nacinamy na krzyż, aby nie uszkodzić skórki. Nacieramy oliwą i oprószamy solą.
GOTUJEMY KASZĘ KUSKUS
Wodę, kaszę kuskus i szczyptę soli łączymy w małym rondelku. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas dalszych przygotowań.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Posiekany czosnek szklimy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy szpinak i smażymy całość do momentu, aż zwiędnie. Następnie dodajemy kuskus oraz płatki migdałów. Doprawiamy pieprzem i solą.
DODAJEMY MIĄŻSZ BAKŁAŻANÓW DO FARSZU
Bakłażany wyjmujemy z pieca. Piekarnik pozostawiamy włączony.
FASZERUJEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany nadziewamy farszem i ponownie zapiekamy przez 5 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
830,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
415,2 kcal
Tłuszcz
10,6 g
Węglowodany
74,1 g
Błonnik
11,4 g
Białko
11,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik dyniowy
Pyszny i puszysty sernik dyniowy z dodatkiem aromatycznego cynamonu, czyli idealne ciasto na jesień! Przygotuj ten przepis Pawła i zaskocz bliskich nowym smakiem.

Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!

Śliwki w aromatycznym syropie
Zamknij smak lata w słoiczku! Pyszne śliwki w aromatycznym syropie - doskonałe do deserów i ciast!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
W miskach pełnych mocy nie może zabraknąć warzyw i owoców! Daria podaje je z kaszą, ciecierzycą i miętowo-jogurtowym dressingiem. Chrupnij i sprawdź, jak smakują!

Sushi w miseczkach
Wyjątkowe danie wykorzystujące równie wyjątkowy czarny ryż, czyli sushi w miseczkach! Sprawdź, jak wspaniale smakuje, i zaskocz bliskich nową potrawą w japońskim stylu.

Rigatoni z ricottą, boczkiem i pistacjami
Pyszne i aromatyczne danie kuchni włoskiej, w którym kremowa ricotta z mleka bawolego łączy się z chrupiącym boczkiem, słonymi kaparami i prażonymi pistacjami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką
Wszystko to, co najpyszniejsze w sezonie letnim, czyli soczyste i słodkie pomidory truskawkowe podane z sosem z maślanki i szczypiorkowo-szpinakowej oliwy z marynowaną cebulką. Sprawdź, jak świetnie pasują do grillowanego mięsa, ryb, czy warzyw!

Złote mleko
Ten napój to złoto: dosłownie i w przenośni! Złote mleko według przepisu Kingi rozgrzeje Cię w jesienne i zimowe dni, a jego smak osłodzi każdą chwilę.

Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!