Faszerowana pizza z grilla • przepis • składniki • przygotowanie
Drożdżowy placek wypełniony farszem z dwóch rodzajów sera i suszonych pomidorów – oto przepis Karola na pizzę… z grilla! Podaj ją z burratą, rukolą i szynką parmeńską!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę łączymy w misce z suszonymi drożdżami, cukrem i solą. Dolewamy wodę, wyrabiamy ciasto i przekładamy je na blat oprószony mąką.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę przekładamy do miski (olej zostawiamy na później). Dodajemy mozzarellę, ser grana padano starty na tarce o drobnych oczkach i liofilizowane warzywa. Mieszamy.
WYRABIAMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie oprószonym mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część rozgniatamy na placek.
FASZERUJEMY CIASTO
Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu i sklejamy krawędzie ciasta, by utworzyło sakiewkę. Mocno dociskamy łączenia, a następnie delikatnie spłaszczamy sakiewki, tak by farsz równomiernie rozłożył się wewnątrz placka.
GRILLUJEMY PIZZĘ
Pizzę grillujemy po 5 minut z każdej strony. Jeśli nie mamy grilla elektrycznego, możemy upiec ją w piekarniku lub użyć suchej patelni.
PODAJEMY PIZZĘ Z DODATKAMI
Na upieczoną pizzę wykładamy rukolę, kawałki szynki i burratę porwaną na mniejsze części. Całość skrapiamy olejem po suszonych pomidorach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3745,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
936,4 kcal
Tłuszcz
32,2 g
Węglowodany
115,6 g
Błonnik
47,9 g
Białko
47,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Keks królewski
Przygotuj razem z Pawłem Małeckim, keks iście królewski! Nie zabrakło w nim mnóstwa suszonych owoców i chrupiących orzechów!

Cannoli z ricottą i pistacjami
Deser w stylu sycylijskim, w którym spotykają się klasyczne południowe smaki: krem na bazie ricotty, chrupiące wafelki cannoli i pistacje. Spróbuj, a będziesz do nich wracać!

Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczeń à la Orloff
Pieczeń a'la Orloff to smakowita oprawa dla pozornie zwykłego schabu w formie pysznej serowej pierzynki.

Panna cotta fit
Zobacz, jak Kinga Paruzel odchudziła panna cottę! Nawet tradycyjny deser w stylu włoskim może być fit!

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gofry owsiane
Gofry z płatków owsianych? Z przepisem Kingi i pomocą termorobota MC Smart to możliwe! Wypróbuj ten przepis i rozsmakuj się w chrupiących i ciepłych śniadaniach na słodko.

Rwany chlebek ziołowy
Rwany chleb z keksówki? To niecodzienny przepis na domowy chleb z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. Wypróbuj i zaserwuj na leniwe sobotnie śniadanie lub w czasie domówki ze znajomymi.

Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
Co wyróżnia to danie? Prostota oraz to, że smakuje każdemu! Idealnie sprawdzi się na imprezie lub jako danie typu lunch box.