Calzone z ricottą • przepis • składniki • przygotowanie
Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Wodę wlewamy do miski. Dodajemy cukier i drożdże, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy oliwę oraz sól. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na blat wysypujemy mąkę i zagniatamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NADZIENIA
Szpinak blanszujemy w gorącej wodzie i odciskamy. Łączymy z ricottą, mozzarellą, oliwą, posiekanym czosnkiem, żółtkiem, posiekanym oregano, słodką papryką i solą.
PIECZEMY CALZONE
Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je, nadając im formę placków. Dajemy po solidnej łyżce nadzienia na połówkę każdej części ciasta. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem wody i smarujemy część ciasta bez nadzienia. Ciasto sklejamy jak pierogi. Brzeg ciasta w miejscu sklejenia formujemy na kształt warkocza. Całość smarujemy jajkiem i delikatnie nacinamy z wierzchu. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Calzone pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 260°C przez 7 minut. Następnie wyjmujemy, jeszcze raz smarujemy jajkiem i posypujemy serem parmigiano reggiano. Pieczemy calzone kolejne 8 minut, aż nabierze złotego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3173,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
793,4 kcal
Tłuszcz
28,1 g
Węglowodany
100,3 g
Błonnik
35,2 g
Białko
35,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajka faszerowane z pesto, pecorino romano i prosciutto
Aromatyczne jajka z pesto, serem Pecorino Romano i szynką Prosciutto di Parma – perfekcyjna kombinacja smaków, która zadowoli każde podniebienie!

Makaron z pieczarkami pieczonymi
Do dobrego makaronu możesz dodać w zasadzie wszystko. Spróbuj aromatycznego połączenia pieczonych grzybów, bazylii i parmezanu!

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem i wędzonym łososiem
Pomysł na pożywny i pyszny obiad? Wypróbuj przepis Kingi na makaronową sałatkę z fasolką, szpinakiem i wędzonym na gorąco łososiem, polaną kaparowym dressingiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
Smakowity pomysł na kaczkę, którą możesz przygotować na romantyczną kolację we dwoje. Spróbuj tego połączenia i zachwyć swoją drugą połówkę.

Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak
Wykorzystaj kiszone ogórki, kaszę pęczak i warzywa korzeniowe, by przygotować prostą i lekką zupę ogórkową, popularną w kuchni rosyjskiej.

Wigilijne pierogi buraczane na słodko
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa szpinakowa z fetą
Pyszne danie dla fanów szpinaku – kremowa zupa o pięknej soczystej barwie, doprawiona serem feta oraz szczypiorkiem.

Zupa ogonowa
Zupa ogonowa to nieco zapomniana potrawa, która jest prawdziwą kulinarną perełką. Odpowiednio przygotowana zupa z ogonów wołowych zachwyca wyjątkowym smakiem i jego złożonością. Ta potrawa jest przyrządzana od XVII wieku, chociaż jej początków można szukać już w czasach starożytnych. Jak ją zrobić? Poznajcie nasz przepis!

Ciasteczka z serem i borówkami
Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.