Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami • przepis • składniki • przygotowanie
Błyskawiczny obiad, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie wypróbuj fasolkę szparagową na ostro z dodatkiem sera feta i orzechów, czyli wegetariańskie danie, które zachwyci każdego!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY FASOLKĘ
Mrożoną fasolkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Następnie odcedzamy ją, przelewamy zimną wodą i osuszamy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
PODSMAŻAMY FASOLKĘ
Czosnek bardzo drobno siekamy i przekładamy na zimną patelnię. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, płatki chili, oregano i oliwę. Składniki podgrzewamy, aż zaczną pachnieć, i dodajemy ugotowaną fasolkę. Całość, cały czas mieszając, podgrzewamy przez ok. 1 minutę.
PODAJEMY FASOLKĘ
Fasolkę w przyprawach przekładamy na talerze, ozdabiamy pokruszonym serem feta i orzechami włoskimi. Danie podajemy na ciepło i opcjonalnie doprawiamy pieprzem do smaku.
Wartości odżywcze
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaronowa frittata z warzywami
Szukasz przepisu na pyszne danie dla całej rodziny? Wypróbuj pomysł Kingi na makaronową frittatę z dodatkiem brokułu, papryki i groszku z marchewką. Świetne danie dla dużych i małych!

Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
Jeśli szukasz pomysłu na nietypową i smaczną pizzę, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!

Wianki z orzechami i polewą
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami
Piccata z mięsa wieprzowego podana z esencjonalnym sosem na bazie masła i pomidorów. Jej smak jest wyśmienity.

Tosty z karmelizowaną cebulką
Tosty, jakich jeszcze nie było! Karmelizowana cebulka i pyszne prosciutto, a to wszystko z aromatycznym serem provolone. Skuś się i wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!

Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
Zobacz, jak w prosty i szybki sposób można przygotować domowe praliny! To świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
Uwielbiasz bezy? Musisz wypróbować ten przepis! Beza z prażonymi migdałami, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami to idealny deser na wyjątkowe okazje i nie tylko.

Kompot z wiśni
Tradycyjny polski napój, który doskonale sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do obiadu? To na pewno jest kompot! A jeśli akurat jest lato, to musi być kompot z wiśni. Chyba, że mamy kompot w słoikach, wówczas smakiem lata możemy rozkoszować się o dowolnej porze roku. Jak zrobić kompot w obu wariantach: na świeżo i do słoików? Przekonaj się, że to proste!

Saksońska zupa ziemniaczana
Przygotuj w niecałą godzinę pyszną zupę saksońską z ziemniakami i boczkiem!