Naleśniki z mąki kukurydzianej • przepis • składniki • przygotowanie
Mąka kukurydziana od lat cieszy się popularnością ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jednym z wyjątkowych przepisów wykorzystujących ten rodzaj mąki są naleśniki. Ta alternatywna wersja tradycyjnych naleśników zachwyca nietuzinkowym smakiem, bogatym aromatem oraz chrupiącą teksturą.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESIEWAMY MĄKĘ
Do miski przesiej mąkę kukurydzianą, a następnie wsyp sól i dodaj olej. Wymieszaj.
DODAJEMY MLEKO I JAJKA
Do wstępnie zmieszanych składników dodaj mleko roślinne oraz jajka. Wymieszaj wszystko energicznie rózgą, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
ODSTAWIAMY CIASTO NA BOK
Odstaw miskę na 10 minut w ciepłe miejsce, aby masa naturalnie się zagęściła, a mąka wchłonęła cały płyn.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie nabierz chochlą ciasto i wlej je na patelnię. Rozprowadź po powierzchni patelni i wyrównaj. Poczekaj, aż na powierzchni zaczną tworzyć się bąbelki. Przewróć naleśnika na drugą stronę i smaż, aż uzyska złoty kolor z obu stron.
SERWUJEMY NALEŚNIKI
Gotowe naleśniki ułóż na talerzu i daj im delikatnie przestygnąć. Podawaj z ulubionymi dodatkami — zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1599,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,9 kcal
Tłuszcz
12,5 g
Węglowodany
63,4 g
Błonnik
5,7 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cytrynowe kotlety z kaszy bulgur
Tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu? Podejdź do kotletów w nowy sposób i wykorzystaj w nich kaszę bulgur oraz cytrynę, które nadadzą im wyjątkowy smak!

Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami
Znudziły Ci się naleśniki na słodko? Wypróbuj przepis Gienia Mientkiewicza na pyszne naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami!

Babka budyniowa
Babka budyniowa to nietypowa odsłona klasycznego wypieku, który kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem dzieciństwa. Ta puszysta i aromatyczna babka, wzbogacona waniliowym budyniem, zachwyca swoim smakiem, a przy okazji jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznaj nasz sprawdzony przepis na babkę budyniową, która skradnie serca wszystkich domowników!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Włoskie tiramisu na dwa sposoby
Odkryj oryginalny przepis na włoskie tiramisu! Możesz przygotować je w klasycznej wersji z kawą i kakao lub sezonowej – z truskawkami.

Szparagi w boczku z airfryera
Chrupiące szparagi owinięte w aromatyczny boczek to błyskawiczna przekąska z airfryera, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego lub samodzielna, efektowna przystawka. Smacznie, szybko i bez zbędnego wysiłku!

Shake z gruszką i marcepanem
Shake z marcepanem? Czemu nie! Poznaj przepis na efektowny i łatwy do przygotowania napój!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!

Banana split
Banana split, czyli trzy smaki lodów, dwa sosy, banany i bita śmietana ze świeżymi owocami. Czyż to nie brzmi jak deser idealny? Koniecznie sprawdź, jak łatwo przygotować go we własnej kuchni!

Lodowe tiramisu
Ten przepis Kingi bierzemy na chłodno! Dzięki niemu będziecie mogli uraczyć swoich gości, niezależnie od okazji, wspaniałym deserem – lodowym tiramisu!