Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczny placek z ciecierzycy w stylu kuchni włoskiej, czyli farinata! Podana z cukinią, parmeńską szynką i salami będzie idealną przekąską na każde spotkanie ze znajomymi lub rodziną.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPRAŻAMY CIECIERZYCĘ
Ciecierzycę wysypujemy na blachę i podpiekamy w piekarniku przez ok. 10 minut. Podprażoną ciecierzycę odkładamy do całkowitego wystudzenia.
MIELEMY CIECIERZYCĘ NA MĄKĘ
Podprażoną i wystudzoną ciecierzycę przekładamy do misy termorobota MC Smart i bardzo drobno mielemy, używając funkcji turbo, aż będzie przypominała mąkę.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Gotową mąkę z ciecierzycy przesypujemy do płaskiej miseczki, dodajemy wodę i dokładnie łączymy ze sobą. Następnie ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby napęczniało.
ŁĄCZYMY CIASTO Z DODATKAMI
Suszone pomidory bardzo drobno siekamy, pecorino romano ścieramy na tarce o drobnych oczkach, listki rozmarynu obrywamy z gałązek. Tak przygotowane składniki dodajemy do ciasta. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 5 łyżek oliwy i ponownie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PATELNIĘ
Suchą patelnię mocno rozgrzewamy w piecu. Z papieru do pieczenia wycinamy koło większe od patelni, której będziemy używać. Następnie je gnieciemy, rozprostowujemy, przekładamy na patelnię i smarujemy dodatkową łyżką oliwy.
PIECZEMY FARINATĘ
Na patelnię wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto i pieczemy przez ok. 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ
Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na bardzo cienkie plastry. Bazylię siekamy. Następnie cukinię mieszamy z łyżką oliwy i posiekaną bazylią.
PODAJEMY FARINATĘ
Ciasto zdejmujemy ostrożnie z patelni. Na upieczonej, gorącej farinacie układamy podzielony na mniejsze kawałki ser mascarpone z gorgonzolą. Szynkę parmeńską rwiemy na kawałki i również układamy na gotowym placku. Następnie całość dekorujemy plastrami salami i cukinią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1559 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
259,8 kcal
Tłuszcz
17,2 g
Węglowodany
19,2 g
Błonnik
8,1 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bakłażan hasselback z pesto słonecznikowym
Soczysty bakłażan z dodatkiem mozzarelli i pomidora, pieczony w airfryerze i podany z aromatycznym pesto słonecznikowym, to idealny pomysł na szybki i efektowny obiad.

Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
Pyszna propozycja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej, a jednocześnie pasjonatów lekkiego jedzenia – kolorowa sałatka!

Risotto z pieczarkami
Pomysł na nieskomplikowane, jednogarnkowe danie – delikatny ryż arborio z podsmażonymi pieczarkami i dodatkiem czosnku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!

Gofry wytrawne z warzywami
Gofry smakują doskonale także bez słodkich dodatków – zamiast nich podsmażone warzywa i ziołowy serek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
Krem z buraków, truskawek i wiśni to idealna odpowiedź na pożywny deser lub doskonałe śniadanie. Doskonały w dniu przygotowania, ale także na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Podaj go z musli lub innymi ulubionymi dodatkami!

Batony imbirowo-marcepanowe
Tak przygotowane batony świetnie sprawdzą się jako rozgrzewający i słodki upominek dla najbliższych!

Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
Ten przepis na kanapkę z grillowanym serem rozpocznie niebiańską przygodę, która będzie hołdem dla odległych, nieodkrytych granic. Każdy kęs przeniesie Cię do niezbadanych galaktyk, obiecując epicką, kosmiczną odyseję!