Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta • przepis • składniki • przygotowanie
Ciepła sałatka z aromatycznym kozim serem, której smak dopełnia dressing z grejpfruta. Koniecznie spróbuj!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA, GRZYBY I OWOCE
Grejpfruta obieramy tak, aby usunąć jak najwięcej białej błonki. Następnie wykrajamy filety z owocu, zbierając przy tym sok. Cebule dymki kroimy na kawałki o wielkości 1 cm. Grzyby oczyszczamy i (w zależności od wielkości) kroimy na pół lub w ćwiartki. Pomidory suszone odsączamy z zalewy. Cykorię myjemy i kroimy w paski o szerokości 1 cm, usuwając przy tym cały głąb.
PODSMAŻAMY
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Rozcieńczamy zebranym sokiem z grejpfruta i octem jabłkowym. Doprawiamy musztardą, miodem, solą oraz pieprzem i krótko gotujemy. Dodajemy cebule dymki, grzyby i suszone pomidory. Gotujemy ok. 1 minuty. Dodajemy paski cykorii, trzymamy na ogniu przez 10 sekund, aż się połączą.
PODAJEMY SAŁATKĘ NA CIEPŁO
Sałatkę przekładamy na talerze i rozkładamy na niej cząstki grejpfruta. Dodajemy małe kawałki sera koziego i natychmiast podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
732,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
366,2 kcal
Tłuszcz
18,3 g
Węglowodany
38,7 g
Błonnik
16 g
Białko
16 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szparagi w sosie beszamelowym
Sezonowe skarby wiosny w nowej odsłonie! Szparagi pod pierzynką z beszamelowego sosu to wyjątkowe, delikatne danie, do którego będziesz wracać.

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.

Puszyste ciasto z borówkami
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasteczka jeżyki
Urocze, kolorowe i kruche ciastka w sam raz dla młodszych członków rodziny. Wypróbuj ten przepis na błyskawiczne w przygotowaniu i pyszne jeżyki i zjedz je ze smakiem!

Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to wykwintne danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym, leśnym smakiem kurek. To idealna propozycja na elegancki obiad lub kolację. Przygotuj znakomite polędwiczki według naszego przepisu!

Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
Słodki torcik z ciasta francuskiego, kremu malinowego i brzoskwiń. Podany z lodami karmelowymi oczaruje każdego łasucha!

Szybki stir fry z krewetkami
Ekspresowy, chrupiący, pełen warzyw i smaków w azjatyckim stylu! Jeśli ochota na stir fry z krewetkami pojawi się nagle, przygotuj go koniecznie według przepisu Kingi!

Bezglutenowa tortilla
Poznaj łatwy i szybki sposób Darii na bezglutenową tortillę z mąki ryżowej!