3 sposoby na chutney jabłkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Chutney to doskonały dodatek do mięs, ryb czy pieczonych warzyw – a Karol ma na niego aż trzy sposoby!

Czas przygotowania
60 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ SŁOICZKI CHUTNEY
z kolendrą W garnku zagotowujemy cukier z octem.
GOTUJEMY KILKANAŚCIE MINUT,
aż płyn zrobi się gęstszy.
DODAJEMY KILKA ZIAREN
kolendry, kilka goździków, posiekaną papryczkę chili i gotujemy kilka minut.
NASTĘPNIE DODAJEMY OBRANE
i pokrojone w równą kostkę jabłka.
GOTUJEMY KOLEJNE 5-8
minut.
CHUTNEY DOPRAWIAMY SKÓRKĄ
otartą z cytryny.
GOTOWY CHUTNEY PRZEKŁADAMY
do słoiczka.
CHUTNEY Z CYNAMONEM
W garnku zagotowujemy cukier z octem.
GOTUJEMY KILKANAŚCIE MINUT,
aż płyn zrobi się gęstszy.
NASTĘPNIE DODAJEMY LASKI
cynamonu, kilka goździków, obrany i pokrojony w plastry imbir oraz szczyptę curry.
PO KILKU MINUTACH
dodajemy obrane i pokrojone w równą kostkę jabłka, a po chwili także cebulę pokrojoną w taką samą kostkę.
GOTUJEMY KOLEJNE 5-8
minut.
GOTOWY CHUTNEY PRZEKŁADAMY
do słoiczka.
CHUTNEY Z PIWEM
W garnku zagotowujemy cukier z octem.
GOTUJEMY KILKANAŚCIE MINUT,
aż płyn zrobi się gęstszy.
NASTĘPNIE DODAJEMY PIWO
i redukujemy sos.
DODAJEMY OBRANE I
pokrojone w równą kostkę jabłka.
GOTUJEMY KOLEJNE 5-8
minut.
GOTOWY SOS PRZEKŁADAMY
do słoiczka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1063,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
177,2 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
43,2 g
Błonnik
0,3 g
Białko
0,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karkówka po cygańsku
Zapraszamy do odkrycia kulinarnej podróży przez smaki z dalekich zakątków świata, czyli przepisu na karkówkę po cygańsku. Soczysta wieprzowina w połączeniu z papryką i pieczarkami, przykryta pomidorowym sosem to prawdziwa poezja! To aromatyczne danie zachwyca bogactwem smaków i niesamowitym aromatem. Jak zrobić wyśmienitą karkówkę po cygańsku? Już spieszymy z przepisem na to danie!

Tajine z wołowiną
Spróbuj marokańskiego dania jednogarnkowego z wołowiną i warzywami!

Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii to niezwykle smaczna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych pasztetów. Ten wegetariański przysmak wyróżnia się swoim smakiem i konsystencją, a sposób jego przygotowania jest prosty i przyjemny. W jaki sposób przyrządzić smaczny pasztet z cukinii i innych warzyw? Odkryj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!

Kanapkowe wrapy z warzywami
Łącz smaki i zawijaj je w pyszne, domowe tortille! Taka alternatywa dla kanapek wygoni z kuchni nudę i pozwoli Ci wprowadzić do diety więcej warzyw. Smacznego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
Delikatne mięso z indyka w jogurtowej marynacie wzbogacone smakiem banana – podane razem w postaci pysznych szaszłyków.

Leczo
Leczo według DG pełne jest papryki, cukinii i kilku rodzajów mięsa – poznaj przepis!

Wzmacniający, białkowy shake lamparta
Życie wojownika to ciągła walka – te wszystkie dostępne tryby: arcade, story, versus, practice, online, survival czy team battle. Aby wzmocnić się przed kolejną potyczką, spróbuj przygotować białkowy shake lamparta, wojownika, którego możesz znać z niejednej gry!