Ciasto zebra • przepis • składniki • przygotowanie
Sporu dotyczącego pasków zebry z pewnością nie rozstrzygniemy, ale zawsze możemy zrobić przepyszne ciasto zebrę, którego każdy paseczek smakuje idealnie!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY JAJKA
Białka umieszczamy w misie robota. Ubijamy na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Po uzyskaniu ubitej masy dodajemy żółtka.
DZIELIMY CIASTO
Ciasto przekładamy po połowie do dwóch osobnych misek.
WYPEŁNIAMY FORMĘ CIASTEM
Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Zaczynając od środka formy, chochlami nakładamy na siebie okrągłe kleksy z ciasta – raz jasny, raz ciemny.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5099,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
425 kcal
Tłuszcz
21,5 g
Węglowodany
52 g
Błonnik
0 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowa kapusta kiszona
Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!

Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
Proste składniki i oryginalny sposób podania – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem, czyli galettes bretonnes, to świetny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu!

Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!

Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!

Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
Sylwestrowe roladki z bakłażana zaproponowane przez Karola nie tylko estetycznie wyglądają, ale również obłędnie smakują dzięki farszowi z ricotty. Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!

Pieczony ser brie z pieczarkami
Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.

Pikantne leczo ze schabem i cukinią
Bogactwo smaków i aromatów w jednym garnku! Wyjątkowy przepis łączący kuchnię polską, niemiecką i węgierską.