Puszysty krem z melona • przepis • składniki • przygotowanie
Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MELON MYJEMY,
osuszamy, następnie przecinamy pod kątem na 2/3 jego wysokości.
ODCIĘTĄ MNIEJSZĄ CZĘŚĆ
odkładamy, użyjemy jej do zdobienia.
NASTĘPNIE ŚCINAMY CZUBEK
(końcówkę) większej części, tworząc podstawę miseczki melonowej.
WAŻNE, ŻEBY MISECZKA
stabilnie stała na blacie.
ŁYŻKĄ USUWAMY NASIONA
z obu części melona (większej i mniejszej) – robimy to ostrożnie, żeby nie uszkodzić miąższu.
NA SKÓRCE WIĘKSZEJ
części wydrążonego melona ostro zakończonym narzędziem (np.
CZUBKIEM NOŻA) ZAZNACZAMY
kontury dowolnych ozdobnych wzorków, np.
LISTKÓW, A NASTĘPNIE
wzdłuż zaznaczonych konturów wycinamy wzorek, uważając, żeby nie przebić melonowej skórki.
NASTĘPNIE USUWAMY MIĄŻSZ
z obu części melona, który potrzebny nam będzie do przygotowania musu.
NA KONIEC ZAOSTRZAMY
krawędzie miseczki, ścinając górny brzeg ostrym nożykiem.
MNIEJSZĄ CZĘŚĆ MELONA
tniemy na mniejsze kawałki i nadajemy im kształt listków – będą nam potrzebne do dekoracji deseru.
JAJA UBIJAMY ZA
pomocą miksera.
DO GARNKA WSYPUJEMY
60 g cukru i dolewamy 40 ml wody i gotujemy.
NASTĘPNIE GORĄCYM SYROPEM
zalewamy ubijające się w mikserze jaja.
CAŁOŚĆ UBIJAMY DO
momentu, aż wystygnie. 220 G MIĄŻSZU: melona, otartą skórkę ze sparzonej i wyszorowanej limonki , sok z całej limonki i kilka listków bazylii przekładamy do pojemnika blendera. MIKSUJEMY.
ŻELATYNĘ NAMACZAMY W
pozostałych 20 ml wody, mieszamy.
NASTĘPNIE ROZPUSZCZONĄ ŻELATYNĘ
(można rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub w mikrofali) dodajemy do reszty składników.
RESZTKI MELONA (MIĄŻSZU)
kroimy w kostkę, następnie wykładamy pokrojonym melonem dno melonowej miseczki oraz pucharki.
UBITE JAJA MIESZAMY
z pulpą z melona, powstały krem wylewamy na pokrojone kawałki melona, do miseczki wydrążonej z melona oraz do pucharków.
PUCHARKI I MISECZKĘ
wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
KREM DEKORUJEMY PRZYGOTOWANYMI
wcześniej elementami dekoracyjnymi, kawałkami melona oraz świeżymi truskawkami , malinami i listkami bazylii.
DESER PRZYGOTOWUJEMY W
dniu spożycia (krem nie powinien zbyt długo stać w lodówce).
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
Na 1 porcję
Wartość energetyczna
429,8
Tłuszcz
5,6
Węglowodany
92,0
Błonnik
8,3
Białko
11,5
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.

Zabajone z owocami
Krem jajeczny, chrupiące ciasteczka i świeże owoce łączą się w prostym i pysznym deserze Pawła! Sprawdź przepis i przygotuj klasyczne zabajone dla siebie i bliskich.

Bulion wołowy
Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z kiszoną kapustą
Szukasz przepisu na oryginalną tartę? Przygotuj wersję z kiszoną kapustą i daktylami!

Czekoladowy makaron z owocami
Przepis na obiad od Pawła Małeckiego musi być słodki! Przygotuj czekoladowy makaron z jogurtem i górą świeżych owoców.

Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami
Jabłka i śliwki smakują najlepiej jesienią - przygotuj z nich smaczne ciasto z orzechową nutą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.

Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!

Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
Dowiedz się, jak przygotować wykwintny obiad. Może soczyste piersi kaczki, nadziewane suszonymi owocami?