Ciasto Fale Dunaju • przepis • składniki • przygotowanie
Fale Dunaju to klasyczne ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. Zobacz, jak je przygotować!

Czas przygotowania
270 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 25
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY CIASTO
Wiśnie dokładnie odsączamy. 325 g miękkiego masła mieszamy z 325 g cukru, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wbijamy pojedynczo jaja, dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy z 50 ml mleka. Połowę ciasta przekładamy do natłuszczonej prostokątnej formy do pieczenia. Kakao i pozostałe 50 ml mleka dodajemy do pozostałego ciasta i mieszamy, rozsmarowujemy na jasnym cieście. Rozkładamy równomiernie wiśnie. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 35-40 minut.
GOTUJEMY BUDYŃ
Budyń waniliowy łączymy z pozostałym cukrem i 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy budyń i ponownie zagotowujemy, mieszając. Przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie wyjmujemy z formy.
PRZYGOTOWUJEMY MAŚLANY KREM
Pozostałe masło (w temperaturze pokojowej) ubijamy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy zimny budyń i mieszamy. Maślany krem rozsmarowujemy na cieście i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
DEKORUJEMY CIASTO
Czekoladę siekamy i roztapiamy z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia i studzimy przez ok. 20 minut. Ostrożnie przekładamy na ciasto, robiąc fale skrobką do ciasta. Ponownie wkładamy na ok. 30 minut do lodówki do stężenia. Fale Dunaju podajemy pokrojone na kawałki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
10822,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
432,9 kcal
Tłuszcz
26,8 g
Węglowodany
42,5 g
Błonnik
6,2 g
Białko
6,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z pieczonych warzyw z sosem tymiankowo-cytrynowym
Wypróbuj przepis na lekkostrawną sałatkę z pieczonych warzyw, okraszoną sosem tymiankowo-cytrynowym, podaną z kawałkami pokruszonego białego sera.

Szaszłyki z halloumi
Szaszłyki z halloumi to przekąska, bez której trudno się obejść podczas grilla, zwłaszcza w połączeniu z pyszną cukinią. To danie, które zachwyci nie tylko wegetarian.

Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
Prawdziwy rarytas na świątecznym stole podczas wegańskiej Wielkanocy, czyli śledzie bez śledzia, które przygotujesz z bakłażana, wykorzystując przepis Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
Klasyka polskiej kuchni, czyli gęś faszerowana jabłkami w miodzie i świeżych ziołach! Upiecz ją i podaj na wyjątkową okazję z czerwoną kapustą o wyjątkowym smaku!

Rosół z kaczki
Szukasz przepisu na najlepszy rosół? Przygotuj go na bazie drobiowego mięsa i pieczonych warzyw, korzystając z receptury Karola Okrasy!

Sernik gotowany
Czy słyszałeś o tym, że sernik można także ugotować? Jeśli nie, to dobrze trafiłeś, bo nasz przepis udowadnia, że to możliwe! Sernik gotowany to pyszne, kremowe ciasto na bazie twarogu, które nie wymaga pieczenia. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy szukają alternatywnej, a zarazem łatwej i smacznej wersji tego klasycznego deseru.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
Długo marynowane kacze uda, pieczone z aromatycznym sosem na bazie cydru, z miodem i goździkami. Do tego maślana marchewka i kasza owsiana. Pycha!

Pasztet z dzika
To, co szlachetne w lesie: dziczyzna, żurawina i grzyby. Sięgnij po składniki z przepisu Darii i spróbuj swoich kulinarnych sił, przygotowując pasztet z dzika.

Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.