Chutney z ananasa • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz słodko-kwaśne smaki? Chutney z ananasa z papryczką chili będzie doskonale smakował z daniami azjatyckimi!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ANANASA OBIERAMY ZE SKÓRY,
odcinamy zdrewniały środek i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę oraz pozbawioną pestek papryczkę chili drobno siekamy.
DO GARNKA WSYPUJEMY CUKIER
BRĄZOWY ORAZ WLEWAMY OCET WINNY W STOSUNKU 2: 1 (np. 2 szklanki cukru i 1 szklankę octu). Do garnka dodajemy miód, sok z limonki, czerwoną cebulę, papryczkę chili, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia syropu. Dodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut.
GORĄCY CHUTNEY PRZEKŁADAMY DO
wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2139,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
178,3 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
45,2 g
Błonnik
1,4 g
Białko
0,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.

Dressing musztardowo-miodowy
Dressing musztardowo-miodowy to idealny dodatek do sałatek, grillowanego kurczaka, a także kanapek. Spróbuj!

Ragoût z jajek z warzywami
Spróbuj wyjątkowego połączenia warzyw i jajka w delikatnym sosie beszamelowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym
Kwintesencja kuchni w stylu amerykańskim - pieczone skrzydełka w doskonałym słodko-ostrym sosie.

Bezglutenowa tarta migdałowa
Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mrożone truskawki w syropie waniliowym
Pyszny smak świeżych truskawek przeplatający się z wyjątkową waniliową nutą – całość zamrożona w wygodnych słoiczkach.

Wafle z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to smakołyk, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie. Te łączące w sobie chrupkość wafli i delikatną słodycz mleczno-kakaowego kremu przekąski idealnie nadają się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Spróbujcie sami, a na pewno się nie zawiedziecie!

Pieczony boczek z airfryera
Pieczony boczek z airfryera z wyjątkowo chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Pokrojony w plastry będzie świetnym dodatkiem na kanapki lub do obiadu.