Szarpana wieprzowina (pulled pork) • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj przepis Karola Okrasy na pulled pork – z dodatkiem syropu klonowego, pomidorów i chili! Smakuje doskonale ze świeżą bagietką!

Czas przygotowania
330 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OBSMAŻAMY MIĘSO
Mięso obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Do nagrzanego naczynia żeliwnego wlewamy olej i obsmażamy mięso. Mięso wyciągamy z garnka i odkładamy na bok.
PRZESMAŻAMY CEBULĘ Z PRZYPRAWAMI
Do garnka wrzucamy czosnek pokrojony w plastry oraz cebulę pokrojoną w piórka – szklimy. Dodajemy słodką paprykę, chili oraz majeranek. Całość przesmażamy. Wkładamy ponownie mięso. Dodajemy sos sojowy, pomidory oraz syrop klonowy. Doprawiamy kminem rzymskim.
NAKŁADAMY MIĘSO NA BAGIETKĘ
Mięso szarpiemy widelczykiem. Siekamy kolendrę, cebulę kroimy w krążki, doprawiamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, całość mieszamy z mięsem. Bagietkę przekrawamy na pół. Nakładamy na nią zredukowany sos z wieprzowiny. Układamy mięso i przykrywamy drugą częścią bagietki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3301,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
550,2 kcal
Tłuszcz
11,3 g
Węglowodany
94,8 g
Błonnik
16,8 g
Białko
16,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!

Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
Chrupiąca kromka na raz z mnóstwem dodatków to idealna sylwestrowa przekąska! Przygotuj chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami, by zaspokoić mały głód gości.

Paluchy wiedźmy
Słodkie i lekko przerażające – takie są paluchy wiedźmy według tego przepisu. Przygotuj je i zadbaj o klimatyczne przekąski, które sprawdzą się nie tylko w Halloween!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Stefanka — ciasto miodowe z kremem z kaszy manny
Stefanka to wyjątkowe miodowe ciasto podobne do popularnej w Czechach Marlenki. Warstwowe ciasto przełożone aksamitnym kremem z kaszy manny i powidłami, zachwyca swoją prostotą i złożonym smakiem. Poznaj nasz przepis na bajecznie pyszną stefankę!

Lemon curd
Jeśli przepadasz za intensywnie cytrynowym smakiem, lemon curd to idealna propozycja dla ciebie! Ten gładki, kremowy i niezwykle aromatyczny krem cytrynowy jest idealny do wszelkich wypieków, tostów francuskich i innych słodkości. Przygotowanie lemon curd w domu jest prostsze, niż się wydaje. Poznaj nasz sposób na lemon curd!

Mini Pavlova
Mini Pavlova to elegancki i pyszny deser, który zachwyca swoją lekkością. Składająca się z chrupiącej bezy Pavlova, ozdobiona bitą śmietaną oraz świeżymi owocami, stanowi doskonały wybór na różne okazje. Ten cukierniczy klasyk w wersji mini jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zrobić wrażenie na swoich gościach. Jak ją zrobić? Przekonajcie się sami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rwany chlebek ziołowy
Rwany chleb z keksówki? To niecodzienny przepis na domowy chleb z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. Wypróbuj i zaserwuj na leniwe sobotnie śniadanie lub w czasie domówki ze znajomymi.

Sernik matcha na zimno
Pyszny sernik na zimno o orzeźwiającym smaku matchy, mleczka kokosowego i limonki. Zainspiruj się produktami w stylu azjatyckim i przygotuj to idealne na lato ciasto!

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.