Cobbler – owoce pod kruchymi ciasteczkami • przepis • składniki • przygotowanie
Potrójnie owocowy cobbler to prawdziwy klasyk deserów. Nektarynki, borówki i truskawki trafią pod warstwę kruchych ciasteczek, by po zapieczeniu stworzyć wyborną kompozycję. Spróbuj!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Suche składniki ciasta: mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. Dodajemy zimne masło i skórkę startą z pomarańczy. Całość szybko wyrabiamy dłońmi, aż ciasto zacznie przypominać kaszkę. Dodajemy jogurt i zagniatamy całość.
WYKRAWAMY KRUCHE CIASTECZKA
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm na stolnicy oprószonej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka za pomocą wycinaków o dowolnych kształtach. Ciasteczka przekładamy na blachę i wkładamy do lodówki na co najmniej 40 minut.
PIECZEMY COBBLER
Nektarynki pokrojone w ćwiartki, borówki i truskawki przekładamy do naczynia wysmarowanego oliwą. Owoce posypujemy cukrem trzcinowym i budyniem (by zagęścić sok wypływający z owoców). Mieszamy.
PODAJEMY COBBLER
Upieczony cobbler lekko studzimy. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Podajemy z jogurtem greckim lub z lodami waniliowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3313,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
207,1 kcal
Tłuszcz
7,6 g
Węglowodany
30,0 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto jogurtowo-bananowe ze śliwkami
Niezwykle proste ciasto jogurtowo-bananowe, do którego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak smakuje ten wypiek z dodatkiem śliwek i migdałów.

Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.

Gofry z jogurtem i truskawkami
Niech zapach domowych gofrów wypełni cały dom! Te według przepisu Kingi będą wyjątkowo puszyste i chrupiące. Podaj je z jogurtem greckim i truskawkową frużeliną – takie połączenie zasmakuje wszystkim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Trifle kawowo-bananowy
Uwielbiasz smak kawy także w deserach? W takim razie koniecznie wypróbuj to niezwykłe połączenie kawy, karmelu, bananów i mascarpone!

Tort z kremem maślanym i malinami
Biszkopt z konfiturą, kremem na bazie masła i budyniu z dodatkiem malin. Zobacz, jak przygotować tort na każdą okazję!

Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
Chińskie pierożki przygotowane na parze kryją w sobie bogactwo azjatyckich smaków! Ich wegańską wersję z jackfruitem (owocem chlebowca) przygotujecie dzięki przepisowi Kingi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!

Indyk z cukinią i grzybami z woka
Sznycel indyczy może być również podstawą dania azjatyckiego. Zobacz, jak je przygotować!

Pulpety w sosie koperkowym
Klasyka, której każdy powinien spróbować! Delikatne pulpety w sosie koperkowym to świetny pomysł na rodzinny obiad.