Cassata alla Siciliana • przepis • składniki • przygotowanie
Deser inspirowany słynnym torcikiem sycylijskim. Biszkopt z ricottą, jogurtem, śmietanką i bakaliami smakuje wybornie.

Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BISZKOPT JAJKA Z
cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy przesianą mąkę z mączką ziemniaczaną oraz amaretto.
PIECZEMY 40-45 MINUT
w temperaturze około 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).
KARMELIZOWANE ORZECHY WODĘ
zagotowujemy z cukrem.
GOTUJEMY OKOŁO 2
minut.
SYROP DZIELIMY NA
dwie części.
JEDNĄ ODSTAWIAMY DO
wystudzenia (na poncz), natomiast do drugiej części wsypujemy mieszankę orzechów.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
TAK NAMOCZONE ORZECHY
wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do temp.
200°C NA MNIEJ
więcej 10 minut.
MASA Z SERKA
ricotta Serek delikatnie mieszamy z cukrem pudrem oraz z sokiem z cytryny.
DODAJEMY POKROJONE W
kostkę owoce oraz pokruszone orzechy i pistacje. NA KONIEC DODAJEMY: amaretto.
PONCZ DO NASĄCZENIA
Do części wystudzonego syropu dodajemy sok z 1/2 cytryny oraz amaretto.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI RAZEM
łączymy, następnie miksujemy około 5 minut do uzyskania konsystencji ubitej śmietanki.
Z WYSTUDZONEGO BISZKOPTU
ścinamy górę (wyrównujemy). BISZKOPT PRZECINAMY NA: pół.
JEDNĄ WARSTWĘ BISZKOPTU
wkładamy do tortownicy – biszkopt nakrapiamy ponczem i wykładamy na niego gotową masę z serka ricotta, którą równomiernie rozsmarowujemy.
NAKŁADAMY DRUGĄ WARSTWĘ
biszkoptu, nakrapiamy i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 3 godziny.
CIASTO OBSMAROWUJEMY UBITĄ
śmietanką z jogurtem i mlekiem (jogurt, mleko i śmietankę w proszku ubijamy mniej więcej przez 5 minut) i dekorujemy suszonymi owocami, pistacjami, wiśniami i patyczkami czekoladowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6938,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
867,3 kcal
Tłuszcz
37,1 g
Węglowodany
101,2 g
Błonnik
3,2 g
Białko
29 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Słonecznikowiec
Słonecznikowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność kremu kawowego i słodycz kajmaku. Chrupiące nasiona słonecznika dodają mu niepowtarzalnego charakteru i tekstury. Jak zrobić to pyszne ciasto? Przekonajcie się sami!

Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
Nic nie smakuje lepiej od ciepłego ciasta z jabłkami! Wypróbuj przepis Pawła!

Risotto z kurczakiem
właśnie tam powstało połączenie kremowego ryżu, soczystego kurczaka, wytrawnego wina,
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kluski lane
Domowe kluski lane to tradycyjny dodatek do wielu potraw, który przywołuje na myśl beztroskie dzieciństwo i ciepło rodzinnego domu. Ich delikatna konsystencja sprawia, że doskonale komponują się zarówno z różnymi zupami, jak i wszelkimi potrawkami, a w wersji na słodko także z deserami. Jak je zrobić? Odkryjcie nasz niezawodny przepis i przekonajcie się, jakie to proste!

Karaibskie smoothie owocowe z sałatą
Egzotyczne owoce, orzechy, miód i świeża sałata. To smoothie na pewno Ci zasmakuje!

2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Korzenne ciasteczka na Halloween
Zobacz, jak mistrzowski duet Pawła i Jowity przygotowuje smaczne ciasteczka korzenne i ozdabia je w halloweenowym stylu!

Terrina z łososia z serem feta
Tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. W wersji z delikatnym łososiem i słonym serem jest przepyszna!

Chleb do żurku
Chleb do żurku to rewelacyjny sposób na podanie tej tradycyjnej zupy w bardziej klasycznej i efektownej formie. Aromatyczny, chrupiący bochenek nie tylko świetnie komponuje się ze smakiem żurku, ale także sprawia, że danie wygląda bardziej apetycznie i interesująco. Jak zrobić taki chleb? Poznaj nasz sposób!