Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem • przepis • składniki • przygotowanie
Krążki aromatycznego ciasta przełożone konfiturą oraz udekorowane marcepanem i masą cukrową. Śliczne, pyszne, wyjątkowe!

Czas przygotowania
225 min
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej. PRZYGOTOWANIE ROZGRZAĆ PIEKARNIK: do 175°C.
BLACHĘ (28 X
23 cm) spryskać sprayem do pieczenia (lub wysmarować olejem), wyłożyć papierem do pieczenia, ponownie spryskać, oprószyć mąką, nadmiar usunąć.
W MAŁEJ MISECZCE
wymieszać sodę oczyszczoną z wrzącą wodą. ODSTAWIĆ.
PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ
przyprawy, sól i proszek do pieczenia i wymieszać wszystko w dużej misce.
MASŁO UBIĆ Z
cukrem i startą skórką z pomarańczy, aż będzie jasne i puszyste (ok. 3 MINUT).
DODAĆ MELASĘ, LIKIER
(jeśli używamy), sok z pomarańczy, syrop z buraków cukrowych (lub syrop klonowy) oraz mieszankę wrzącej wody z sodą oczyszczoną.
DODAĆ MIESZANKĘ MĄKI
i przypraw, następnie lekko ubite jaja i ekstrakt waniliowy.
NA KOŃCU WMIESZAĆ
drobno posiekane orzechy.
CIASTO PRZEŁOŻYĆ NA
blachę i piec ok. 30-35 MINUT.
POZOSTAWIĆ DO WYSTYGNIĘCIA
na blaszce – ok. 20 MINUT.
ODWRÓCIĆ BLACHĘ, WYŁOŻYĆ
ciasto, odkleić papier, uważnie odwrócić ciasto ponownie i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
PO WYSTYGNIĘCIU CIASTA
ścinamy górę tak, by otrzymać gładką powierzchnię.
FORMĄ DO WYCINANIA
ciastek o średnicy ok.
5 CM WYCINAMY
krążki.
SMARUJEMY GÓRĘ JEDNEGO
krążka konfiturą z pomarańczy (lub dżemem z pomarańczy) i przekładamy drugim krążkiem (jak tort).
W TEN SPOSÓB
powinniśmy otrzymać ok. 9-10 MINITORCIKÓW.
BRZEGI KAŻDEGO MINITORCIKU
smarujemy konfiturą wcześniej przeciśniętą przez sitko (aby pozbyć się grudek).
ROZWAŁKOWUJEMY MARCEPAN I
wycinamy krążki na górę torcików.
NASTĘPNIE ROZWAŁKOWUJEMY PASKI
na pokrycie boków. WYGŁADZAMY.
ROZWAŁKOWUJEMY MAŁE KRĄŻKI
masy cukrowej.
LEKKO ZWILŻAMY MARCEPAN,
pokrywamy go masą cukrową. WYGŁADZAMY.
WYCINAMY Z KOLOROWEJ
masy cukrowej listki, płatki i lepimy pozostałe elementy dekoracji.
LEKKO POSYPUJEMY ZŁOTYM
barwnikiem w proszku, aby dodać torcikom blasku.
OBDAROWUJEMY TORCIKAMI BLISKICH,
a resztę zjadamy sami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9305,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
9305,5 kcal
Tłuszcz
390,8 g
Węglowodany
1312,0 g
Błonnik
146,7 g
Białko
146,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owsiane babeczki śniadaniowe
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Spróbuj babeczek śniadaniowych w trzech smakach według przepisu Kingi Paruzel!

Ciasto na makaron
Prosty przepis na domowe ciasto na makaron do wykonania w MC Smart. Bazując na tych składnikach można zrobić każdy rodzaj makaronu od tagliatelle przez lasagne aż po farfalle.

Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna przystawka w stylu włoskim sprawdzi się na każdym stole.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
Bezglutenowa tortilla, wypełniona aromatyczną wieprzowiną i świeżymi warzywami, to doskonały pomysł na obiad!

Czekoladowe jajko z niespodzianką
Mus waniliowy i sos brzoskwiniowy ukryty w czekoladowej skorupce wygląda jak prawdziwe jajko! Zobacz, jak przygotować idealny deser na Wielkanoc!

Chleb żytni na zakwasie
Chcesz, by zapach domowego pieczywa wypełnił Twoją kuchnię? Sięgnij po przepis Karola i upiecz żytni chleb na zakwasie Pawła!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!

Tort bezowy ze śliwkami i malinami
Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?

Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Klasyka kuchni inspirowanej Włochami w najlepszym wydaniu! Przygotuj lasagne z sosem pomidorowym, beszamelowym i warzywami.