multicooker.pl
Przepisy

Przepisy z mleka w proszku - pomysły na wykorzystanie

Jolanta Kubiak23 grudnia 2023
Przepisy z mleka w proszku - pomysły na wykorzystanie

Mleko w proszku to nieoceniony produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni.

Kluczowe wnioski:
  • Mleko w proszku dodaje kremowości zupom, sosom i deserom.
  • Doskonale sprawdza się w wypiekach, nadając im miękkości.
  • Pozwala przygotować smaczne i zdrowe koktajle proteinowe.
  • Umożliwia szybkie przygotowanie budyniów, kisieli i innych deserów.
  • Jest wygodną alternatywą dla mleka płynnego o dłuższym terminie przydatności.

Ciasta z mlekiem w proszku

Mleko w proszku sprawdza się znakomicie w ciastach, nadając im wyjątkowej miękkości i delikatności. Jego dodatek pozwoli uzyskać idealną konsystencję zarówno ciast biszkoptowych, jak i kruchego czy puchowego ciasta.

Mleko w proszku można dodać bezpośrednio do suchej masy ciasta lub rozpuścić i dodać jako część płynu. Rozpuszczenie proszku z przed wymieszaniem z całą masą sprawia, że jego cząsteczki równomiernie rozprowadzą się po cieście.

Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z jego ilością, gdyż może to doprowadzić do powstania zbyt wrażliwego na suszenie ciasta. Dobrze uzupełnione o mleko w proszku ciasto pięknie wyrośnie i będzie mięciutkie w środku.

Biszkoptowe nagrody

Biszkopt z mlekiem w proszku będzie niezwykle miękki i puszysty. Takie ciasto nada się idealnie na torty okazjonalne - urodzinowe i komunijne, które ucieszą wszystkich domowników.

Możesz też przygotować puszek biszkoptu i wykorzystać do deserów z kremem lub podawać z dojrzałymi owocami i bitą śmietaną. Puszysty kawałek biszkoptu z truskawkami to obowiązkowa pozycja na letnim stole.

Zupy krem z mlekiem w proszku

Mleko w proszku sprawdza się nie tylko w ciastach i wypiekach. Dodatek tego składnika do zup w formie śmietanki uzyskanej z mleka w proszku i wody zdecydowanie wzbogaci ich smak i nada kremowej konsystencji.

Doskonałym przykładem jest zupa pomidorowa, do której możemy dodać śmietankę z mleka w proszku w ostatniej chwili. Uzyskamy wtedy gładką kremową zupę z intensywnym smakiem pomidorów. By nabrała odpowiedniej gęstości, należy zagęścić ją niewielką ilością mąki ziemniaczanej.

Bardzo smaczną kremową zupą jest także por bawarski, czyli krem z białych warzyw z dojrzewającymi serkami. Zamiast śmietany kwaśnej można wykorzystać śmietankę z mleka w proszku.

Tradycyjna zupa jarzynowa

Chcesz przygotować tradycyjną wielowarzywną zupę w formie kremowej? Mleko w proszku będzie idealnym składnikiem.

Ugotuj zupę jarzynową, następnie zblenduj ją, dodaj śmietankę z mleka w proszku, dopraw do smaku i podgrzewaj tak długo, aż zupa zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Dzięki temu uzyskasz rozkosznie kremowy efekt.

Mleko w proszku to doskonały sposób na wzbogacenie smaku i polepszenie konsystencji zup kremów.

Sosy na bazie mleka w proszku

Mleko w proszku, podobnie jak śmietana, może posłużyć do zagęszczenia i wzbogacenia smakowitości sosów.

Sos beszamelowy stworzony na bazie mleka w proszku będzie jedwabisty, kremowy i aromatyczny. Wystarczy wymieszać rozpuszczone mleko w proszku z masłem, ewentualnie dodać żółtek i ulubione przyprawy.

Można też przyrządzić carbonarę - ugotować makaron, usmażyć boczek z cebulą, dodać żółtko jajka, mleko w proszku, pieprz i ser. Całość wymieszać na patelni i podgrzać, ale nie gotować.

Mleko w proszku 2 łyżki
Masło 100 g

Taka podstawowa beszamelowa bazowana na mleku w proszku może stanowić doskonały sos do makaronu, mięs czy warzyw. Do tak przygotowanego sosu można dodać zioła, sery lub grzyby.

Koktajle proteinowe z mlekiem

Przepisy z mleka w proszku - pomysły na wykorzystanie

Mleko w proszku może być doskonałym składnikiem koktajli proteinowych. Jego dodatek zapewni odpowiednią zawartość białka i wzbogaci koktajl w wapń.

Aby przygotować koktajl proteinowy z mlekiem w proszku, wystarczy wymieszać banana, truskawki lub inne owoce wedle uznania z niewielką ilością mleka w proszku i sokiem lub jogurtem. Można też dodać miód, ziarna słonecznika, laskę wanilii lub cynamon. Tak przygotowany napój będzie zdrowy, pożywny i bardzo smaczny.

  • banan - 1 sztuka
  • truskawki - 100 g
  • mleko w proszku - 3 łyżki
  • jogurt naturalny - 150 ml

Zanim zmiksujemy wszystkie składniki, truskawki i banana warto rozmrozić. Ułatwi to proces blendowania.

Mleko proteinowe do treningów

Po treningu dobrym wyborem będzie koktajl na bazie mleka w proszku w połączeniu z syropem z agawy lub miodem oraz ulubionymi bakaliami i nasionami.

Pamiętajmy, aby nie dodawać wody, gdyż mleko w proszku rozcieńczy napój dostatecznie. Im mniej wody, tym bardziej skoncentrowany będzie smak i wartość odżywcza naszego koktajlu proteinowego.

Desery z użyciem mleka w proszku

Mleko w proszku znakomicie nadaje się do sporządzania na szybko deserów mlecznych - kisieli, budyniów, kremów i mousse'ów.

Wystarczy wymieszać mleko w proszku z gorącą wodą i otrzymujemy budyń lub kisiel, który możemy dosłodzić według gusta. Dodając do mieszanki żelatynę, owoce i bitą śmietanę przygotujemy w kilka chwil pyszny deser, na który nie potrzebujemy dużo czasu.

Mleko w proszku świetnie komponuje się z owocami sezonowymi, więc możemy tworzyć oryginalne desery z truskawek, malin, wiśni czy borówek w zależności od pory roku.

Mleko w proszku w wypiekach

Oprócz biszkoptów, mleko w proszku doskonale nadaje się do przyrządzania ciastek, babeczek i innych drobnych wypieków.

Jego dodatek sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze i bardziej puszyste. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka, muffinki czy babeczki z mlekiem w proszku będą pulchne i mięciutkie.

Niewielka ilość mleka w proszku to doskonały zamiennik mleka lub śmietany cukierniczej w przepisach na domowe wypieki. Dają podobny efekt, przy czym mleko w proszku ma dłuższą datę ważności niż produkty świeże.

Podsumowanie

Mleko w proszku to produkt, który warto mieć w swojej kuchennej szafce. Pozwala on wzbogacić smak potraw, poprawić ich konsystencję oraz przygotować smaczne i zdrowe posiłki. Co zatem można zrobić z mlekiem w proszku? Jest wiele ciekawych przepisów.

Przede wszystkim mleko w proszku dodane do ciast sprawia, że stają się one delikatniejsze i bardziej puszyste. Szczególnie polecane jest do wypieku biszkoptów, ale równie dobrze sprawdza się w babeczkach czy ptysjach.

Kolejny sposób na wykorzystanie mleka w proszku to przygotowywanie kremowych zup. Wystarczy zagęścić je śmietaną sporządzoną na bazie mleka w proszku i wody. Można w ten sposób uzyskać aromatyczne kremy warzywne czy owocowe.

Mleko w proszku pozwala także błyskawicznie przygotować różnego rodzaju desery - pyszne kisiele, aromatyczne budynie czy kremowe musy owocowe. Warto mieć ten produkt w kuchni dla szybkiej realizacji słodkich pomysłów.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Skuteczne sposoby na pozbycie się zbędnych kilogramów
  2. Mięso na obiad wielkanocny: Pomysły i przepisy na wielkanocne dania
  3. Filet z Kurczaka na Parze - Przepis kulinarne
  4. Marynata do kurczaka z grilla: Idealne przyprawy na soczystego kurczaka z grilla
  5. Ile kalorii ma puszka coli? Zaskakujące fakty o popularnym napoju
Autor Jolanta Kubiak
Jolanta Kubiak

Cześć! Jestem weganką od 5 lat i uwielbiam eksperymentować w kuchni z różnymi zamiennikami nabiału i jajek. Moją pasją jest pieczenie ciast, tortów i cupcake'ów bez jajek, mleka i masła. Na blogu znajdziecie mnóstwo oryginalnych przepisów, technik wypieku i dekorowania słodkości rodem z mojej kuchni. Serdecznie zapraszam!


 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły