Mleko w proszku to nieoceniony produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni.
Kluczowe wnioski:- Mleko w proszku dodaje kremowości zupom, sosom i deserom.
- Doskonale sprawdza się w wypiekach, nadając im miękkości.
- Pozwala przygotować smaczne i zdrowe koktajle proteinowe.
- Umożliwia szybkie przygotowanie budyniów, kisieli i innych deserów.
- Jest wygodną alternatywą dla mleka płynnego o dłuższym terminie przydatności.
Ciasta z mlekiem w proszku
Mleko w proszku sprawdza się znakomicie w ciastach, nadając im wyjątkowej miękkości i delikatności. Jego dodatek pozwoli uzyskać idealną konsystencję zarówno ciast biszkoptowych, jak i kruchego czy puchowego ciasta.
Mleko w proszku można dodać bezpośrednio do suchej masy ciasta lub rozpuścić i dodać jako część płynu. Rozpuszczenie proszku z przed wymieszaniem z całą masą sprawia, że jego cząsteczki równomiernie rozprowadzą się po cieście.
Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z jego ilością, gdyż może to doprowadzić do powstania zbyt wrażliwego na suszenie ciasta. Dobrze uzupełnione o mleko w proszku ciasto pięknie wyrośnie i będzie mięciutkie w środku.
Biszkoptowe nagrody
Biszkopt z mlekiem w proszku będzie niezwykle miękki i puszysty. Takie ciasto nada się idealnie na torty okazjonalne - urodzinowe i komunijne, które ucieszą wszystkich domowników.
Możesz też przygotować puszek biszkoptu i wykorzystać do deserów z kremem lub podawać z dojrzałymi owocami i bitą śmietaną. Puszysty kawałek biszkoptu z truskawkami to obowiązkowa pozycja na letnim stole.
Zupy krem z mlekiem w proszku
Mleko w proszku sprawdza się nie tylko w ciastach i wypiekach. Dodatek tego składnika do zup w formie śmietanki uzyskanej z mleka w proszku i wody zdecydowanie wzbogaci ich smak i nada kremowej konsystencji.
Doskonałym przykładem jest zupa pomidorowa, do której możemy dodać śmietankę z mleka w proszku w ostatniej chwili. Uzyskamy wtedy gładką kremową zupę z intensywnym smakiem pomidorów. By nabrała odpowiedniej gęstości, należy zagęścić ją niewielką ilością mąki ziemniaczanej.
Bardzo smaczną kremową zupą jest także por bawarski, czyli krem z białych warzyw z dojrzewającymi serkami. Zamiast śmietany kwaśnej można wykorzystać śmietankę z mleka w proszku.
Tradycyjna zupa jarzynowa
Chcesz przygotować tradycyjną wielowarzywną zupę w formie kremowej? Mleko w proszku będzie idealnym składnikiem.
Ugotuj zupę jarzynową, następnie zblenduj ją, dodaj śmietankę z mleka w proszku, dopraw do smaku i podgrzewaj tak długo, aż zupa zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Dzięki temu uzyskasz rozkosznie kremowy efekt.
Mleko w proszku to doskonały sposób na wzbogacenie smaku i polepszenie konsystencji zup kremów.
Sosy na bazie mleka w proszku
Mleko w proszku, podobnie jak śmietana, może posłużyć do zagęszczenia i wzbogacenia smakowitości sosów.
Sos beszamelowy stworzony na bazie mleka w proszku będzie jedwabisty, kremowy i aromatyczny. Wystarczy wymieszać rozpuszczone mleko w proszku z masłem, ewentualnie dodać żółtek i ulubione przyprawy.
Można też przyrządzić carbonarę - ugotować makaron, usmażyć boczek z cebulą, dodać żółtko jajka, mleko w proszku, pieprz i ser. Całość wymieszać na patelni i podgrzać, ale nie gotować.
Mleko w proszku | 2 łyżki |
Masło | 100 g |
Taka podstawowa beszamelowa bazowana na mleku w proszku może stanowić doskonały sos do makaronu, mięs czy warzyw. Do tak przygotowanego sosu można dodać zioła, sery lub grzyby.
Koktajle proteinowe z mlekiem

Mleko w proszku może być doskonałym składnikiem koktajli proteinowych. Jego dodatek zapewni odpowiednią zawartość białka i wzbogaci koktajl w wapń.
Aby przygotować koktajl proteinowy z mlekiem w proszku, wystarczy wymieszać banana, truskawki lub inne owoce wedle uznania z niewielką ilością mleka w proszku i sokiem lub jogurtem. Można też dodać miód, ziarna słonecznika, laskę wanilii lub cynamon. Tak przygotowany napój będzie zdrowy, pożywny i bardzo smaczny.
- banan - 1 sztuka
- truskawki - 100 g
- mleko w proszku - 3 łyżki
- jogurt naturalny - 150 ml
Zanim zmiksujemy wszystkie składniki, truskawki i banana warto rozmrozić. Ułatwi to proces blendowania.
Mleko proteinowe do treningów
Po treningu dobrym wyborem będzie koktajl na bazie mleka w proszku w połączeniu z syropem z agawy lub miodem oraz ulubionymi bakaliami i nasionami.
Pamiętajmy, aby nie dodawać wody, gdyż mleko w proszku rozcieńczy napój dostatecznie. Im mniej wody, tym bardziej skoncentrowany będzie smak i wartość odżywcza naszego koktajlu proteinowego.
Desery z użyciem mleka w proszku
Mleko w proszku znakomicie nadaje się do sporządzania na szybko deserów mlecznych - kisieli, budyniów, kremów i mousse'ów.
Wystarczy wymieszać mleko w proszku z gorącą wodą i otrzymujemy budyń lub kisiel, który możemy dosłodzić według gusta. Dodając do mieszanki żelatynę, owoce i bitą śmietanę przygotujemy w kilka chwil pyszny deser, na który nie potrzebujemy dużo czasu.
Mleko w proszku świetnie komponuje się z owocami sezonowymi, więc możemy tworzyć oryginalne desery z truskawek, malin, wiśni czy borówek w zależności od pory roku.
Mleko w proszku w wypiekach
Oprócz biszkoptów, mleko w proszku doskonale nadaje się do przyrządzania ciastek, babeczek i innych drobnych wypieków.
Jego dodatek sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze i bardziej puszyste. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka, muffinki czy babeczki z mlekiem w proszku będą pulchne i mięciutkie.
Niewielka ilość mleka w proszku to doskonały zamiennik mleka lub śmietany cukierniczej w przepisach na domowe wypieki. Dają podobny efekt, przy czym mleko w proszku ma dłuższą datę ważności niż produkty świeże.
Podsumowanie
Mleko w proszku to produkt, który warto mieć w swojej kuchennej szafce. Pozwala on wzbogacić smak potraw, poprawić ich konsystencję oraz przygotować smaczne i zdrowe posiłki. Co zatem można zrobić z mlekiem w proszku? Jest wiele ciekawych przepisów.
Przede wszystkim mleko w proszku dodane do ciast sprawia, że stają się one delikatniejsze i bardziej puszyste. Szczególnie polecane jest do wypieku biszkoptów, ale równie dobrze sprawdza się w babeczkach czy ptysjach.
Kolejny sposób na wykorzystanie mleka w proszku to przygotowywanie kremowych zup. Wystarczy zagęścić je śmietaną sporządzoną na bazie mleka w proszku i wody. Można w ten sposób uzyskać aromatyczne kremy warzywne czy owocowe.
Mleko w proszku pozwala także błyskawicznie przygotować różnego rodzaju desery - pyszne kisiele, aromatyczne budynie czy kremowe musy owocowe. Warto mieć ten produkt w kuchni dla szybkiej realizacji słodkich pomysłów.