Przepisy

Nalewka z Jeżyn na Wódce i Spirytusie - Przepis i Smak

Autor Jolanta Kubiak
Jolanta Kubiak20.01.20245 min.
Nalewka z Jeżyn na Wódce i Spirytusie - Przepis i Smak

Nalewka z Jeżyn na Wódce to idealny sposób na domową nalewkę o wyjątkowym smaku i aromacie. Wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i można cieszyć się pysznymtrunkiem. W tym artykule znajdziesz sprawdzony przepis oraz porady dotyczące przygotowania i przechowywania nalewki z jeżyn.

Kluczowe wnioski:
  • Nalewka z jeżyn ma wyjątkowy smak i aromat.
  • Do przygotowania potrzeba niewiele składników.
  • Proces przygotowania jest prosty, wymaga jednak cierpliwości.
  • Aby nalewka była smaczna, trzeba ją odpowiednio przechowywać.
  • W artykule znajdziesz sprawdzony przepis na zrobienie nalewki.

Nalewka z Jeżyn jak przygotować

Przygotowanie nalewki z jeżyn jest naprawdę proste. Potrzebujemy do tego kilka podstawowych składników: dojrzałe jeżyny, wódkę lub spirytus, cukier oraz ewentualne dodatki smakowe i aromatyczne. Jeżyny warto zebrać samodzielnie np. na działce lub w lesie. Powinny być dojrzałe, soczyste i zdrowe.

Mycie jeżyn przed przygotowaniem nalewki nie jest konieczne. Wystarczy je dokładnie przebrać, usuwając niedojrzałe, zgniłe i zepsute owoce. Dobrze też oddzielić szypułki. Jeżeli jeżyny są mocno zapylone, można je delikatnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Jakie alkohole do nalewki z jeżyn

Do przygotowania smacznej nalewki z jeżyn można użyć zarówno wódki, jak i spirytusu. Wódka nada nalewce łagodniejszy, bardziej owocowy smak. Spirytus zapewni mocniejszy, ostrzejszy smak i zapach jeżyn. W przypadku spirytusu zaleca się rozcieńczenie go wodą (np. w proporcji 1:1) przed zalaniem jeżyn.

Dobrą jakościowo wódką do nalewki będzie np. żytnia czy pszeniczna. Można kupić gotowy spirytus spożywczy lub skorzystać z domowego bimbrownictwa, o ile jest ono legalne i bezpieczne.

Przepis na smaczną Nalewkę z Jeżyn

Sprawdzony przepis na smaczną domową nalewkę z jeżyn na 1 litr alkoholu (wódki lub spirytusu) jest następujący:

  • 1 kg dojrzałych jeżyn
  • 1 l wódki lub spirytusu (40-60%)
  • 500-700 g cukru
  • 2-3 goździki
  • 1 laska cynamonu

Jeżyny wkładamy do dużego słoja z szeroką szyjką. Zalewamy alkoholem i dodajemy pozostałe składniki. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na okres od 2 do 6 miesięcy. W tym czasie regularnie mieszamy (wstrząsamy) zawartość.

Czytaj więcej: Przepis na pizze i ciasto do pizzy bez drożdży - powodzenie gwarantowane!

Ile cukru do Nalewki z Jeżyn

Do nalewki z jeżyn dodaje się zwykle od 0,5 do 0,7 kg cukru na 1 litr alkoholu. Im więcej cukru, tym nalewka będzie słodsza w smaku. Dobrze jest jednak nie przesadzać z ilością cukru, gdyż nadmiernie zagęszcza on nalewkę.

Oprócz cukru można dodać także miód (np. 100 g miodu na 1 l alkoholu). Sprawdzi się zwłaszcza miód lipowy, gryczany lub wrzosowy. Miód wzbogaci nalewkę w dodatkowe nuty smakowe.

Ile jeżyn do nalewki

Podstawową zasadą jest, że im więcej jeżyn, tym nalewka będzie mocniej nasycona ich smakiem i zapachem. Optymalnie należy dodać ok. 1 kg dojrzałych jeżyn na 1 litr alkoholu. Można też dodać nieco więcej owoców, np. 1,2-1,5 kg na 1 l.

Jakie wódki/alkohole do Nalewki z Jeżyn

Nalewka z Jeżyn na Wódce i Spirytusie - Przepis i Smak

Nalewka z jeżyn smakuje doskonale zarówno na wódce, jak i na spirytusie. Dobrą jakościowo wódką będzie np. żytnia, pszeniczna lub delikatna Finlandia. Do nalewek poleca się także wódki smakowe, np. wiśniową, pigwową czy żurawinową.

Spirytus rektyfikowany również sprawdzi się w nalewce, pod warunkiem rozcieńczenia go wodą przed użyciem. W praktyce oznacza to mieszanie 1 części spirytusu z 1 częścią wody.

Jak przechowywać Nalewkę z Jeżyn

Aby nalewka z jeżyn nabrała optymalnego smaku i aromatu, po zamknięciu słoja z zalanymi owocami należy odstawić ją w chłodne, ciemne miejsce na okres od 2 do 6 miesięcy. W tym czasie regularnie potrząsamy zawartością, co pozwala nalewce się przegryźć.

Gotową nalewkę przelewamy przez gazę, aby oddzielić owoce i ewentualne osady. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych butelkach w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. W lodówce nalewka może wytrzymać nawet kilka lat.

Podsumowanie

Nalewka z jeżyn to pyszny domowy trunek, który można przygotować na bazie zarówno wódki, jak i spirytusu. Kluczowym składnikiem jest oczywiście odpowiednia ilość dojrzałych jeżyn - im więcej tych soczystych owoców, tym mocniej nalewka będzie nasycona typowym smakiem i zapachem. Oprócz jeżyn i alkoholu potrzebny jest jeszcze cukier. Gotową nalewkę należy odcedzić, rozlać do butelek i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Sprawdzony przepis na nalewkę z jeżyn zakłada użycie 1 kg owoców oraz 1 litra wódki lub spirytusu. Do tego dodajemy 0,5-0,7 kg cukru oraz przyprawy korzenne, które wzbogacą smak. Razem z cukrem można dodać także miód. Zalane alkoholem owoce odstawiamy na 2-6 miesięcy, regularnie mieszając. Gotową nalewkę przelewamy przez gazę.

Zarówno wódka, jak i spirytus doskonale nadają się do przygotowania smacznej nalewki z jeżyn. Wódka zapewni łagodny, owocowy posmak, spirytus - mocny, orzeźwiający smak. Warto pamiętać, żeby przed użyciem rozcieńczyć spirytus wodą. Dobrze sprawdzą się także wódki smakowe, np. z dodatkiem wiśni, pigwy czy żurawiny.

Nalewka z jeżyn to prawdziwy hit na domowe imprezy i spotkania w gronie znajomych. Świetnie komponuje się z deserami, ale można ją także delektować samą w sobie. Jest też doskonałym upominkiem dla bliskich w niecodziennej, gustownej formie.

Najczęstsze pytania

Optymalny czas przygotowania nalewki z jeżyn to 2-6 miesięcy. Im dłużej nalewka będzie się "przegryzać", tym intensywniejszy nabierze smak i aromat jeżyn. W tym czasie pamiętaj o regularnym mieszaniu zawartości.

Nie ma takiej konieczności. Jeżyny wystarczy dokładnie przebrać, usuwając niedojrzałe i zepsute owoce. Ewentualnie można je delikatnie opłukać, jeśli są mocno zapylone.

Do nalewki nadaje się zarówno wódka czysta (np. żytnia, pszeniczna), jak i smakowe wódki owocowe, np. z dodatkiem wiśni, pigwy czy żurawiny. Łagodny smak zapewni Finlandia.

Bezpośrednio po przygotowaniu nalewka nie będzie jeszcze gotowa. Aby nabrała optymalnego smaku i aromatu, należy odczekać minimum 2 miesiące od jej zrobienia.

W szczelnie zamkniętych butelkach, w chłodnym i ciemnym miejscu nalewka z jeżyn może się utrzymać nawet kilka lat. Najlepiej sprawdza się przechowywanie w lodówce.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Kamień do pizzy z łopatką: Przewodnik po pieczeniu pizzy w Multicookerze
  2. Schudniesz czy się zatrujesz? 10 kombinacji składników, których musisz unikać
  3. Przygotowanie suszonych grzybów: najlepsze metody kuchenne
  4. Potrawy z Grilla Elektrycznego - Przepisy i Pomysły
  5. Smaki Turcji: przepisy na autentyczne dania tureckie
Autor Jolanta Kubiak
Jolanta Kubiak

Cześć! Jestem weganką od 5 lat i uwielbiam eksperymentować w kuchni z różnymi zamiennikami nabiału i jajek. Moją pasją jest pieczenie ciast, tortów i cupcake'ów bez jajek, mleka i masła. Na blogu znajdziecie mnóstwo oryginalnych przepisów, technik wypieku i dekorowania słodkości rodem z mojej kuchni. Serdecznie zapraszam!


 

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Szynka pieczona w rękawie: odkryj sekret jej soczystości
PrzepisySzynka pieczona w rękawie: odkryj sekret jej soczystości

Poznaj sekret przygotowania soczystej, miękkiej pieczonej szynki w rękawie. Prosta, a zarazem genialna metoda pieczenia sprawi, że każda karkówka będzie niewiarygodnie krucha i pełna aromatów. Przekonaj się, jak łatwo uzyskać efekt soczystego schabu pieczonego w rękawie!