Informujemy, że strona www.multicooker.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. OK, zamknij
800 800 191 — Infolinia sklepu czynna: 8:00-16:00 (połączenie bezpłatne) — Infolinia sklepu czynna: 8:00-16:00 (połączenie bezpłatne)

30 Kwietnia 2014

Szybkowar vs. Parowar vs. Kombiwar vs. Multicooker


Producenci sprzętu AGD oferują ogromny wybór wszelakiego sprzętu, mającego za zadanie uproszczenie i skrócenie czasu procesu gotowania. Zakup wielu urządzeń to jednak nie tylko koszt, ale i wiele niepotrzebnie zajętej przestrzeni. Co wybrać? Na zakup którego z urządzeń zdecydować się?

Szybkowar

Szybkowar i multicooker to urządzenia bardzo do siebie podobne, wyglądem prawie identyczne. Cechą bazową szybkowaru jest jednak wyłącznie przygotowywanie potraw z użyciem wysokiego ciśnienia. Szybkowar to hermetycznie zamknięte naczynie, bez możliwości otwierania go podczas gotowania, wymagające jednoczesnego włożenia wszystkich produktów. Multicooker z kolei oferuje więcej trybów pracy, jest urządzeniem bardziej kompaktowym, bezpiecznym i niezwykle prostym w obsłudze. Multicooker, w przeciwieństwie do szybkowaru, to urządzenie wielofunkcyjne, które smaży, dusi, wypieka, gotuje na parze, zapieka, bez konieczności stałej obecności w kuchni i konieczności nadzorowania procesu gotowania.

Parowar

Parowar zaś to urządzenie niezwykle proste, oferujące zazwyczaj wyłącznie gotowanie na parze, tym samym jego możliwości są bardzo ograniczone i porównywanie go z możliwościami multicookera, czy nawet szybkowaru mijają się z sensem. Jest jednak urządzenie, które, jak się okazuje tylko z pozoru, śmiało może rywalizować z multicookerem.

Kombiwar

Urządzeniem równie wielofunkcyjnym, jak i multicooker jest kombiwar. Z pomocą kombiwaru, podobnie jak w multicookererze, ugotujemy potrawy na parze, zrobimy grzanki, przygotujemy dania bez używania tłuszczu, podgrzejemy gotowe dania, ugotujemy jajka, zapieczemy produkty w folii aluminiowej. Kombiwar działa podobnie jak piekarnik z termoobiegiem. Urządzenie to ma jednak swoje wady – gotowanie jest czasochłonne, sprzęt może pracować głośno, pojemność misy może okazać się niewystarczająca, obudowa silnika nagrzewa się, kombiwar można stawiać wyłącznie na powierzchniach odpornych na wysokie temperatury.

Multicooker

Multicooker - rozwiązanie uniwersalne. Każda gospodyni marzy o tym, by mieć sprzęt, który ułatwi przygotowywanie posiłków i skróci czas spędzany w kuchni. Tylko po co, skoro dostępne jest już rozwiązanie uniwersalne? Zamiast niepotrzebnie tracić czas i łamać sobie głowę, analizując plusy i minusy zakupu pojedynczych urządzeń do naszej kuchni (szybkowar, parowar, a może kombiwar?) warto rozważyć zakup multicookera. Celem przyświecającym stworzeniu jednego wielofunkcyjnego urządzenia było wyjście naprzeciw potrzebom konsumentów i dążenie do zastąpienia sprzętów kuchennych (szybkowar, parowar, kombiwar, piekarnik, mikrofalówka) jednym uniwersalnym rozwiązaniem, które pozwoli swoim posiadaczom na zyskanie przestrzeni w kuchni i, co najważniejsze, uzyskanie realnych oszczędności poprzez zakup jednego, ale uniwersalnego urządzenia. Multicookery-szybkowary to unikalne urządzenia. Sprzęt może pracować zarówno jako szybkowar lub po prostu multicooker. Dzięki możliwości gotowania na parze, multicookery-szybkowary oferowane przez firmę REDMOND, zastępują również parowar. Tryb pracy szybkowaru, znacząco skraca czas gotowania, a możliwość wykorzystywania urządzenia jako parowaru, umożliwia przygotowywanie potraw dietetycznych. Z pomocą multicookerów-szybkowarów firmy REDMOND, bez zbędnego wysiłku, można przygotowywać praktycznie każde danie: rozmaite wypieki, desery, pierwsze i drugie dania, kasze na mleku, kompoty, dania z owoców morza, konfitury. Programy przewidziane zostały z myślą o wykorzystywaniu urządzenia w trybie pracy multicookera, co daje możliwość gotowania zarówno przy otwartej, jak i zamkniętej pokrywie, a także szybkowaru, dzięki czemu można szybko przygotowywać potrawy z użyciem wysokiego ciśnienia, przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich witamin i mikroelementów. Multicooker-szybkowar REDMOND wyposażony jest w zawór wypuszczania pary, po zamknięciu którego urządzenie, tak jak i zwykły szybkowar, staje się hermetyczne. Jednak, w przeciwieństwie do szybkowaru, multicooker-szybkowar umożliwia otwarcie pokrywy, mieszanie potraw, dodawanie kolejnych składników, próbowanie dania. Dodatkowo 4 stopniowy system bezpieczeństwa zapobiega nadmiernemu przekroczeniu wartości ciśnienia i temperatury, dzięki czemu korzystanie z urządzenia jest w pełni bezpieczne i nie sprawi żadnego kłopotu. Niskie zużycie energii to kolejny atut przemawiający za zakupem multicookera. Średnia moc multicookerów to 500-700W, moc kombiwarów – 1200-1400W.

Podsumowanie

Multicooker jest urządzeniem bezsprzecznie bezkonkurencyjnym, które uporządkuje przestrzeń w kuchni i nie tylko zastąpi, ale też sprawi, że wszelkie inne urządzenia, jak szybkowar, parowar, kombiwar, mikrofalówka stają się po prostu zbędne.

Czytaj także:

Znaleziono 0 jaj oraz 0 Króliki! Twój rabat — 0%!