Informujemy, że strona www.multicooker.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. OK, zamknij
800 800 191 — Infolinia sklepu czynna: 8:00-16:00 (połączenie bezpłatne) — Infolinia sklepu czynna: 8:00-16:00 (połączenie bezpłatne)

6 Czerwca 2014

10 brazylijskich potraw na Mundial


Już wkrótce, 12 czerwca w Brazylii rozpoczną się XX Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej. Mundial to prawdziwa uczta dla każdego fana piłki nożnej. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Państwa przepisy kuchni brazylijskiej, zaadaptowane specjalnie do przygotowania w naszych multicookerach M4500 i M4502.

Oficjalna nazwa imprezy to El Campeonato Mundial de Fútbol. Hiszpańskie słowo mundial (światowy) rozpowszechniło się i przyjęte zostało w wielu krajach, jako określenie tego sportowego święta po finałach piłkarskich mistrzostw świata, których gospodarzem w 1970 r. był Meksyk. Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej zrodziły się 26 maja 1920 roku, podczas gdy FIFA zaczęła snuć plany o zorganizowaniu rozgrywek o mistrzostwo świata. Kongres FIFA, 28 maja 1928 r., w Amsterdamie zadecydował o rozegraniu pierwszych Mistrzostw Świata, które odbyły się w Urugwaju w dniach 13-30 lipca 1930 r. Kolejnymi organizatorami były Włochy (1934), Francja (1938), Brazylia (1950), Szwajcaria (1954), Szwecja (1958), Chile (1962), Anglia (1966), Meksyk (1970), Niemcy Zachodnie (1974), Argentyna (1978), Hiszpania (1982), Meksyk (1986), Włochy (1990), Stany Zjednoczone (1994), Francja (1998), Korea Południowa/Japonia (2002), Niemcy (2006), RPA (2010). Gospodarz mistrzostw wybierany jest poprzez głosowanie Komitetu Wykonawczego FIFA, w systemie pojedynczego głosu przechodniego, a decyzja o tym, które państwo będzie organizować u siebie mistrzostwa, zwykle podejmowana jest na sześć, a nawet na siedem lat przed rozpoczęciem rozgrywek.

Brazylia to kraj bardzo zróżnicowany kulturowo, na co wpłynęło odkrycie przez Europejczyków Ameryki Południowej, zasiedlanie przez Portugalczyków nowoodkrytych terenów, sprowadzanie przez nich niewolników z Afryki. Kuchnia Brazylii powstała więc z trzech kuchni - indiańskiej, portugalskiej, afrykańskiej. Geograficznie kraj jest podzielony na pięć regionów, z których każdy ma charakterystyczny kulinarny klimat, z typowymi składnikami:

  • północ – Amazonia zamieszkiwana głównie przez rdzennych Indian, z kuchnią, dla której charakterystyczny jest maniok, ryby i owoce tropikalne;
  • północny wschód – słynący z upraw trzciny cukrowej z największym stanem regionu Bahia, z najbardziej widocznymi wpływami afrykańskimi; Przeważają tu owoce morza, głównie krewetki i małże.
  • centralny zachód – z daniami mięsnymi i z ryb słodkowodnych z dodatkiem kukurydzy i ryżu;
  • południowy wschód – ze stolicą Sao Paulo oraz miastem Rio de Janeiro, przez licznych przybyszy będący pod stałym wpływem kuchni innych państw. Znajdziemy tu włoskie pizzerie i restauracje japoński. Charakterystyczne są tu potrawy, bazujące na paście z czerwonej fasoli i manioku, kukurydzy, ryżu i mięsie, a także soki ze świeżych owoców (w szczególności sok z zielonego kokosa „aqua de coco”.
  • południe – w porównaniu z innymi regionami Brazylii najmniej wyrazista kuchnia. Przeważają tu mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, drób) peklowane w soli lub suszone na słońcu;

  • Batatinhas em vinagrete

    1
    Ziemniaki gotowane, podawane z sosem winegret.


    Bolo de laranja

    2
    Ciasto drożdżowe z pomarańczami, wywodzące się z kuchni portugalskiej.


    Beijinho de coco

    3
    Kuleczki kokosowe z mleka zagęszczonego, które zajmuje ważne miejsce w kuchni brazylijskiej i jest podstawą wielu deserów.


    Brigadeiros

    4
    Brazylisjki smakołyk na tzw. „jeden kęs” w postaci słodkich kuleczek z mleka zagęszczonego, kakao, obtoczonych w czekoladzie granulowanej.


    Caldinho de feijao preto

    5
    Zupa z boczkiem, fasolą czarną, cebulą, szczypiorkiem.


    Casquinha de siri

    1

    Przekąska z mięsa kraba, z pomidorami, cebulą, parmezanem, mleczkiem kokosowym, czosnkiem, znana we wszystkich regionach Brazylii.


    Couve mineira

    2

    Danie z kapusty ogrodowej, z cebulą, czosnkiem, serwowane najczęściej jako dodatek do wołowiny lub ryb.


    Crème de milho

    3

    Potrawka (krem) z gotowanej kukurydzy, cebuli, z mlekiem, mąką pszenną, masłem śmietankowym, najczęściej podawana z ryżem do dań obiadowych.


    Doce de abobora com coco

    4
    Dynia na słodko z kokosem. Deser popularny w Rio de Janeiro, o słodkim zapachu i niepowtarzalnym smaku.

    Pao caseiro. Brazylijski chleb domowy.

    5


    Dla kuchni brazylijskiej charakterystyczna jest więc różnorodność, niezwykłe bogactwo smaków i aromatów, a same posiłki są bardzo obfite. Brazylijczycy uwielbiają słodycze (Beijinho de coco czy Brigadeiros), a ich desery znane są ze swoich wspaniałych walorów smakowych. Oczywiście poza deserami znajdziemy tu także zarówno potrawy pikantne (zawdzięczające swój smak papryce chili, pieprzowi, ostrym sosom), jak i wytworne oraz delikatne, odzwierciedlające portugalskie i francuskie tradycje kulinarne. Największą popularnością w Brazylii cieszy się kakao, kokos, fasola, mięsa (wołowina, wieprzowina), czosnek. Obecnie kuchnia Brazylii uznawana jest za najbardziej wykwintną kuchnię Ameryki Południowej.

Czytaj także:

Znaleziono 0 jaj oraz 0 Króliki! Twój rabat — 0%!