Informujemy, że strona www.multicooker.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. OK, zamknij
800 800 191 — Infolinia sklepu czynna: 8:00-16:00 (połączenie bezpłatne) — Infolinia sklepu czynna: 8:00-16:00 (połączenie bezpłatne)


ChlebChleb żytnio - pszenny

Czas przygotowywania: 1 + 1 + 1 godzina

Wybierz swoje urządzenie:

Więcej informacji o multicookerze

Udostępnij przepis:

Składniki

Mąka pszenna 300 g
Mąka żytnia 50 g
Mąka gryczana 50 g
Miód 40 g
Słód fermentowany 15 g
Orzechy cedrowe 15 g
Drożdże suche 10 g
Kminek (ziarna) 5 g
Oliwa z oliwek 40 ml
Olej 10 ml
Woda 280 ml
Sól

Sposób przygotowywania

1

Mąkę pszenną przesiać w oddzielnym naczyniu, dodać mąkę gryczaną i żytnią, sól, słód fermentowany, kminek i drożdże. Wszystko wymieszać. Nie przestając mieszać, cienkim strumieniem wlać wodę o temperaturze pokojowej, miód i oliwę. Ciasto wyrobić rękoma na jednolitą masę. Misę multicookera wysmarować olejem i włożyć do niej ciasto, wyrównać. Zamknąć pokrywę.

2

Przyciskiem "Menu" ustawić program "JOGURT". Przyciskami "Godz" i "Min" ustawić 1 godz. Wcisnąć przycisk "Start". Piec do zakończenia pracy programu. Po sygnale dźwiękowym wcisnąć przycisk "Podgrzewanie/Anuluj".

3

Ciasto wyłożyć na deskę, zagnieść i dobrze wyrobić. Misę multicookera wysmarować olejem i włożyć do niej ciasto, wyrównać. Z wierzchu posypać ciasto orzechami cedrowymi i lekko ugnieść. Przyciskiem "Menu" ustawić program "WYPIEKANIE". Przyciskami "Godz" i "Min" ustawić 1 godz. Wcisnąć przycisk "Start". Piec do zakończenia pracy programu.

4

Po sygnale dźwiękowym wcisnąć przycisk "Podgrzewanie/Anuluj". Nie otwierając pokrywy, przyciskiem "Menu" ustawić program "WYPIEKANIE". Przyciskami "Godz" i "Min" ustawić 1 godzina. Wcisnąć przycisk "Start". Piec do zakończenia pracy programu. Gotowy chleb wyjąć z misy i pozostawić do ostygnięcia na 30 minut.

!

Porada: chleb żytnio - pszenny świetnie komponuje się z pastą orzechową.

Znaleziono 0 jaj oraz 0 Króliki! Twój rabat — 0%!