Informujemy, że strona www.multicooker.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. OK, zamknij
800 800 191 — Infolinia sklepu czynna: 8:00-16:00 (połączenie bezpłatne) — Infolinia sklepu czynna: 8:00-16:00 (połączenie bezpłatne)


WypiekiBaklava

Czas przygotowywania: 1 godzina 40 minut

Wybierz swoje urządzenie:

Więcej informacji o multicookerze

Udostępnij przepis:

Składniki

Ciasto filo 15 płatów
Cukier 200 g
Orzechy włoskie łuskane 200 g
Masło śmietankowe 150 g
Cytryna 60 g
Miód 100 ml
Woda 250 ml

Sposób przygotowywania

1

Cytrynę przekroić na 4 części. Orzechy włoskie zmielić blenderem. Masło śmietankowe rozpuścić. Do misy multicookera wlać wodę, dodać cukier, miód i wymieszać.

2

Wybrać program „MULTI-COOK”, temperaturę ustawić na 100°С, czas przygotowywania – na 20 minut. Wcisnąć przycisk „Start”.

3

10 minut przed zakończeniem pracy programu do misy włożyć cytrynę, wymieszać. Gotować do zakończenia pracy programu przy otwartej pokrywie, co pewien czas mieszając.

4

Wcisnąć przycisk „Cancel”. Gotowy syrop przelać do oddzielnego naczynia.

5

Misę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć 6 płatów ciasta. Na szósty płat wyłożyć zmielone orzechy (50 g). Orzechy nakryć trzema płatami ciasta, smarowanymi kolejno masłem. Czynność z orzechami i trzema płatami ciasta powtórzyć jeszcze trzy razy. Ostatni płat ciasta posmarować masłem. Baklavę pokroić w kwadraty, przecinając ją prawie do ostatniej warstwy. Zamknąć pokrywę.

6

Wybrać program „CAKE”, czas pieczenia 1 godzina 20 minut. Wcisnąć przycisk „Start”. 20 minut przed zakończeniem pracy programu otworzyć pokrywę i przewrócić baklavę. Piec do zakończenia pracy programu.

7

Gotową baklavę polać syropem i odstawić do ostygnięcia, po czym przekroić wypiek do końca.

Znaleziono 0 jaj oraz 0 Króliki! Twój rabat — 0%!