Zupa z awokado z migdałami • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj kremowej zupy na bazie warzyw z awokado i mlekiem migdałowym!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Seler naciowy oczyszczamy i kroimy w plasterki. Wszystko podsmażamy na gorącym oleju przez 3 minuty. Dodajemy 250 ml mleka migdałowego i bulionu, doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 12-15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO ZUPY
Migdały prażymy na suchej patelni, studzimy, a następnie siekamy. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Kolendrę myjemy, listki obrywamy i siekamy. Mieszamy z migdałami oraz papryką i lekko solimy.
MIKSUJEMY ZUPĘ
Awokado obieramy, pestkę wyjmujemy. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy resztę mleka migdałowego i awokado, a następnie miksujemy blenderem. Po dodaniu awokado zupy już nie zagotowujemy, ponieważ może nabrać gorzkiego smaku. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki. Zupę przelewamy do misek, podajemy udekorowaną migdałami i papryką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1416,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
354,1 kcal
Tłuszcz
25,3 g
Węglowodany
31,2 g
Błonnik
6,6 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
Postaw na klasykę kuchni inspirowanej Ameryką w bezmięsnej odsłonie – przygotuj wegetariańskie burgery z majonezem z awokado i karmelizowaną cebulką. Z przepisem Kingi to naprawdę proste!

Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
Szybka i łatwa w przygotowaniu bezglutenowa przekąska! Krakersy migdałowe podane razem z czekoladowym dipem z awokado!

Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to zdrowa i sycąca przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i eleganckim przyjęciu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Przekąska z pieczonej ciecierzycy na słodko
Spróbuj chrupiącej ciecierzycy w dwóch wersjach – na słono i na słodko!

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
Wykorzystaj ciasto francuskie, by przygotować klasyczną sylwestrową przekąskę: pieczone roladki z łososiem obtoczone w sezamie.

Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
Lubisz kawę z dodatkami? Wypróbuj pyszne połączenie borówek, kawy i białej czekolady!

Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
Kasza jaglana może być również doskonałą podstawą sałatki. Z dodatkiem pieczonej papryki i marynowanych grzybów smakuje doskonale.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
Makaron z kurczakiem i pieczarkami to niezwykle proste i smaczne danie, które doskonale sprawdza się na zwykłe i specjalne okazje. Połączenie soczystego kurczaka z aromatycznym sosem i pieczarkami oraz makaronem tworzy idealną kompozycję, która rozpieszcza podniebienie swoim smakiem. Jak zrobić to wyjątkowe danie? Poznaj nasz sposób!