Zupa chrzanowa na zakwasie • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczna zupa chrzanowa na zakwasie, którą zachwycisz bliskich na Wielkanoc i nie tylko. To idealny pomysł na pyszne pierwsze danie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w ćwiartki i przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie rozdrabniamy ją, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 5.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Do cebuli dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę i masło. Składniki podsmażamy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 120°C / czas: 3 minuty / obroty: 1.
GOTUJEMY ZIEMNIAKI W BULIONIE
Ziemniaki kroimy w kostkę i wraz z liściem laurowym i zielem angielskim przekładamy do pojemnika miksującego z podsmażonymi cebulą i czosnkiem. Składniki zalewamy bulionem i gotujemy, wykorzystując program„własne ustawienia” / temperatura: 100°C / czas: 30 minut / obroty: w lewo.
PODGRZEWAMY ZUPĘ
Po zakończeniu gotowania wyjmujemy z pojemnika miksującego liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodajemy zakwas żytni i tarty chrzan i całość podgrzewamy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 80°C / czas: 5 minut / obroty: 1.
PODAJEMY ZUPĘ
Śmietankę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy ją do pojemnika miksującego. Zupę ostatni raz mieszamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 2i podajemy ją z ugotowanym jajkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
387,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
96,9 kcal
Tłuszcz
3,5 g
Węglowodany
14,1 g
Błonnik
1,2 g
Białko
2,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!

Kaczka w czerwonym winie i powidłach
Mięso połączone ze słodkim sosem na bazie powideł śliwkowych. Kompozycja smaków inspirowana staropolską tradycją.

Pieczone jabłka
Prosty sposób na małe co nieco. Miąższ pieczonego jabłka rozpływa się w ustach, a bakaliowy farsz daje przyjemną słodycz.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka pieczarkowa – przepis
Sałatka z pieczarkami to doskonały sposób na urozmaicenie codziennej diety i na wprowadzenie do niej niecodziennych składników. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na genialną sałatkę z pieczarkami, która jest równie dobra co klasyczna, świąteczna sałatka jarzynowa. Połączenie jędrnych pieczarek z kukurydzą, fasolą, jajkiem i sosem majonezowo-musztardowym to prawdziwa poezja smaków.

Kokosowa panna cotta w stylu azjatyckim
Masz ochotę na delikatny i pyszny deser? Sprawdź nasz przepis na panna cottę w stylu azjatyckim! Poczuj delikatny smak mleka kokosowego połączonego z owocową świeżością soku z limonki i świeżej marakui.

Pudding chia z owocami leśnymi
Leśne smaki w słodkim wydaniu? Ten pudding można opisać w samych superlatywach: superproste przygotowanie i supersmak! Sprawdź i się przekonaj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słońce z ciasta francuskiego z serami i szynką
Niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które będzie idealną kolacją lub przekąską podczas spotkania z najbliższymi. Skuś się na ten serowy przepis, któremu charakteru dodaje szynka z indyka i sezam.

Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy
Słodki owocowy napój o kremowej konsystencji i kuszącym kolorze… a do tego bomba witaminowa! Polecamy na gorące dni.

Wegański gulasz z ciecierzycą
Ilu kucharzy, tyle gulaszów! A ten jest wyjątkowy, bo w 100% roślinny. Poznaj recepturę Kingi i przygotuj wegański gulasz z dynią i ciecierzycą – idealny na jesień!