Placki z batatów • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne naturalnej słodyczy – placki z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych placków. Ich delikatny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, dzięki czemu można je podawać na wiele sposobów. Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BATATY
Bataty myjemy i obieramy, a potem ścieramy na tarce, delikatnie odciskamy z nadmiaru płynu i przekładamy do miski.
KROIMY CEBULĘ
Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy, a potem wrzucamy ją do miski.
DODAJEMY CZOSNEK I PRZYPRAWY
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, gałką i papryką.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do miski wbijamy jajka, dodajemy skrobię oraz mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy łyżkę oleju i znowu mieszamy.
SMAŻYMY PLACKI
Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i nakładamy na nią większą łyżkę masy z batatów. Rozprowadzamy ją po powierzchni patelni, aby utworzyć cienki placek. Smażymy z obu stron po 3 minuty na każdą na średnim ogniu. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i smażymy kolejny placek.
PODAJEMY PLACKI
Placki podajemy z dowolnymi składnikami np. z sosem czosnkowym i natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1544,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
308,9 kcal
Tłuszcz
13,7 g
Węglowodany
41,6 g
Błonnik
4,5 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański tort bezowy
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!

Lekki bigos z suszonymi morelami
Szukasz pomysłu na lekki bigos? Wypróbuj przepis Darii na bigos z dodatkiem imbiru, curry i suszonych owoców.

Butter Tofu
Każdy fan kuchni indyjskiej na pewno doceni tę propozycję wege. Butter tofu to aromatyczne danie z serem tofu w roli głównej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szparagi w boczku z airfryera
Chrupiące szparagi owinięte w aromatyczny boczek to błyskawiczna przekąska z airfryera, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego lub samodzielna, efektowna przystawka. Smacznie, szybko i bez zbędnego wysiłku!

Zielony chłodnik z awokado
Zagraj w zielone z przepisem Darii i przygotuj pyszny chłodnik z awokado! Idealnie sprawdzi się w roli lekkiego obiadu na upalne dni.

Schab na dwa sposoby
Dwa szybkie przepisy na schab! Wypróbuj przepis na schab na bagietce oraz przepis na schab z gorgonzolą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
Lekki i pyszny obiad, pieczony na jednej blasze. Klopsiki z piersi z kurczaka plus ćwiartka czerwonej kapusty to prawdziwy hit na lato!

Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
Zamiast smażenia – pieczenie, zamiast ziemniaków – aż cztery różne rodzaje warzyw, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich frytki! Zrób tę wyjątkową przekąskę i podaj ją z dipem ziołowym.

Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
Kuchnia Japonii to Twoje smaki? Koniecznie spróbuj więc zupy miso z tofu i wędzonym pstrągiem – wg przepisu Karola przygotujesz ją prosto i szybko!