Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatna polędwica wieprzowa zapieczona z mozzarellą. Smakuje doskonale z dodatkiem białej fasoli.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY POLĘDWICĘ
Polędwicę myjemy, osuszamy, w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy na 8 równych medalionów. Igły rozmarynu obrywamy i drobno siekamy. Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Mocno podsmażamy na połowie oleju z obu stron przez 5 minut. Mozzarellę kroimy na 8 plastrów.
ZAPIEKAMY MIĘSO
Medaliony umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na każdym układamy 1 plasterek mozzarelli i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15–18 minut.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę i czosnek siekamy i dodajemy z pozostałym olejem do tłuszczu pozostałego po smażeniu polędwicy i podsmażamy aż do zeszklenia. Dorzucamy fasolę, smażymy przez 1 minutę. Dodajemy wino i pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 2–3 minuty bez przykrycia. Listki bazylii obrywamy, kroimy w paski i dodajemy przed podaniem. Podajemy razem z polędwicą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1992,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
498,1 kcal
Tłuszcz
20,8 g
Węglowodany
26,9 g
Błonnik
48,2 g
Białko
48,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
Klasyczne pesto bazyliowe, czyli alla Genovese, to nieodłączny element kuchni włoskiej, który ceniony jest na całym świecie. Połączenie aromatycznej bazylii i z włoską oliwą z oliwek, czosnkiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem samo rozpływa się w ustach, pozostawiając na podniebieniu prawdziwie niebiański smak. Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii? Poznaj nasz sposób!

Kokosowa panna cotta w stylu azjatyckim
Masz ochotę na delikatny i pyszny deser? Sprawdź nasz przepis na panna cottę w stylu azjatyckim! Poczuj delikatny smak mleka kokosowego połączonego z owocową świeżością soku z limonki i świeżej marakui.

Wegańska carbonara z boczkiem z tofu
Jeden z popularniejszych przepisów na makaron inspirowanych kuchnią Włoch, w lekkiej, bezmięsnej wersji! Sprawdź, jak Kinga dobiera i łączy składniki wegańskiej carbonary!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Halibut w beszamelu z duszonym porem
Delikatna ryba w klasycznym sosie beszamelowym z dodatkiem duszonego pora i musztardy dijon. Proste i niesamowicie smaczne połączenie, którego musisz spróbować!

Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
Przygotuj rozgrzewające placuszki z dynią i imbirem! Dodanie gruszki sprawia, że to najlepsze połączenie jesiennych smaków.

Leczo z kurczakiem
Masz ochotę na coś pysznego, rozgrzewającego i prostego w przygotowaniu? Leczo z kurczakiem to doskonała propozycja! Pełne warzyw, lekkie, a jednocześnie sycące danie, z pewnością pokochają wszyscy domownicy. Zrób z nami leczo w niecodziennej odsłonie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorsz z chorizo i rozmarynem
Soczyste kawałki ryby upieczone z kiełbasą chorizo i świeżym rozmarynem. Proste danie o wyrafinowanym smaku.

Kompot z suszonych owoców
Wypróbuj sprawdzony przepis na świąteczny kompot z suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!