Wieniec drożdżowy z powidłami • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
POWIDŁA SUSZONE ŚLIWKI
pokrojone na mniejsze kawałki, powidła i pomarańcze gotujemy do odparowania soku.
DODAJEMY CYNAMON, ZDEJMUJEMY
z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
KRUSZONKA ORZECHOWA WSZYSTKIE
składniki mieszamy i wyrabiamy kruszonkę. ODSTAWIAMY DO: lodówki.
PRZYGOTOWANIE DROŻDŻE Z
cukrem mieszamy, aż zmienią konsystencję na płynną.
ŁĄCZYMY Z CIEPŁYM
mlekiem (podgrzanym do temperatury ok. 40°C). DO MISKI PRZESIEWAMY: mąkę.
ROBIMY ZAGŁĘBIENIE I
wlewamy drożdże z mlekiem.
DELIKATNIE MIESZAMY Z
częścią mąki tworząc rozczyn.
PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ, ODSTAWIAMY
na bok do wyrośnięcia na 15-20 minut.
OBEJRZYJ TRIK, JAK
prawidłowo przygotować rozczyn.
DO ROZCZYNU DODAJEMY
resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli.
WYRABIAMY CIASTO (RĘCZNIE
bądź mikserem).
DODAJEMY ROZPUSZCZONE MASŁO
oraz otartą skórkę z pomarańczy.
CIASTO POSYPUJEMY ODROBINĄ
mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
PO WYROŚNIĘCIU POSYPUJEMY
ciasto mąką, układamy, na blacie i rozwałkowujemy cienko do uzyskania dużego prostokąta.
ROZSMAROWUJEMY POWIDŁA NA
całej powierzchni ciasta, zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej strony (powidła muszą być zakryte). MASŁO ROZPUSZCZAMY W: rondelku.
KRĄŻEK LUB OKRĄGŁE
naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
DOOKOŁA KRĄŻKA UKŁADAMY
ciasto tworząc wieniec.
ZA POMOCĄ OSTREGO
noża nacinamy ciasto co 2-3 cm z zewnętrznej strony.
NACIĘTE KOŃCE DELIKATNIE
przekręcamy.
WIERZCH POWSTAŁEGO WIEŃCA
smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
CIASTO OSTAWIAMY DO
wyrośnięcie na 10-15 minut.
PIECZEMY OK.
50 MINUT W: temp.
160-165 °C
(termoobieg).
UPIECZONY WIENIEC PRZEKŁADAMY
na talerz, dekorujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6282 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
314,1 kcal
Tłuszcz
11,8 g
Węglowodany
47,4 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.

Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim to niezwykle lubiana przystawka, którą zwykle przyrządza się na Wielkanoc. Delikatne jajka idealnie komponują się z wyrazistym, kremowym sosem. Sprawdź jak zrobić pyszne jajka, które staną się smaczną ozdobą twojego stołu nie tylko od święta!

Kanapka rybaka
Delikatny smak pora duszonego ze śmietaną łączy się ze szlachetnym smakiem łososia w przepysznych kanapkach rybaka! Są idealne na śniadanie lub lunch – spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami

Tarta z pomarańczami i kumkwatami
Kruche ciasto, krem pomarańczowy i słodkie kumkwaty – przygotuj tartę, która nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje!

Torciki bezowe z miętą i malinami
Beza dla początkujących? Najlepiej w mniejszym rozmiarze! Przygotuj minitorciki bezowe z kremem miętowym i malinami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżowy zawijaniec z migdałami
Łatwe w przygotowaniu, puszyste ciasto drożdżowe nadziane masą orzechową i posypane płatkami migdałów. Smakuje wybornie!

Sernik cytrynowy na zimno
Klasyczne ciasto w eleganckim wydaniu. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, bo wygląda i smakuje wspaniale!

Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.