Wegańskie „gęsie udka” z warzywami z piekarnika i czerwoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Przypominające tradycyjne świąteczne obiady danie w wegańskiej odsłonie, czyli „gęsie udka” z boczniaków i jackfruita z dodatkiem pieczonych warzyw i czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz każdego na diecie roślinnej.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY BOCZNIAKI I JACKFRUIT
Boczniaki rwiemy na cienkie paseczki. Jackfruit odsączamy z zalewy i płuczemy, a następnie pozbawiamy twardych części i również dzielimy na cienkie kawałki.
SMAŻYMY I DUSIMY SKŁADNIKI W MARYNACIE
Wszystkie składniki marynaty poza skrobią dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim boczniaki i jackfruit, od czasu do czasu mieszając. Kiedy składniki nabiorą złotego koloru, na patelnię wlewamy marynatę i smażymy całość przez kolejne 3 minuty. Na koniec patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu.
ZAGĘSZCZAMY SOS
Skrobię ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, tak aby w płynie nie było grudek. Następnie, cały czas mieszając, wlewamy go na patelnię z grzybami i jackfruitem i gotujemy, nadal mieszając, aż doprowadzimy całość do wrzenia. Kiedy sos zgęstnieje, odstawiamy patelnię, aby składniki wystygły.
PRZYGOTOWUJEMY CZERWONĄ KAPUSTĘ
Szalotki i jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim przygotowane składniki przez ok. 3 minuty. Składniki podlewamy winem, dodajemy do nich czerwoną kapustę i całość zagotowujemy. Gotową kapustę doprawiamy do smaku odrobiną cynamonu.
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (lub jeśli są małe – na pół) i dokładnie pokrywamy olejem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
PRZYGOTOWUJEMY SELER I MARCHEWKI
Seler i marchewki obieramy. Z selera wycinamy 4 grubsze słupki, które posłużą za „kości” naszych udek. Resztę selera i marchewki kroimy w podobnej wielkości kostkę. Tak pokrojone warzywa marynujemy w oleju, soli, pieprzu i posiekanym świeżym rozmarynie.
FORMUJEMY „UDKA”
Arkusze papieru ryżowego namaczamy w wodzie, aż będą elastyczne, i przekładamy na lekko wilgotną bawełnianą ściereczkę. Na środek czterech arkuszy papieru ryżowego nakładamy po ¼ podsmażonych w marynacie boczniaków i jackfruita, a następnie wtykamy w nadzienie słupki selera. Dolną krawędź papieru ryżowego delikatnie nacinamy i owijamy nim nadzienie. Wszystkie „udka” owijamy kolejnymi arkuszami papieru ryżowego, aby się nie rozpadały.
PIECZEMY „UDKA” I WARZYWA
Składniki glazury mieszamy i smarujemy nią „udka” za pomocą pędzelka. Następnie pokrojone w kostkę seler i marchewki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nich „udka”. Na drugiej blasze układamy ziemniaczki. Wszystkie składniki pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku z włączoną funkcja termoobiegu rozgrzanym do 180°C, od czasu do czasu obracając ziemniaki. Udka będą gotowe, gdy nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące.
PODAJEMY DANIE
Danie podajemy gorące, serwując „udka” na selerze i marchewce, z ułożonymi obok kapustą i ziemniakami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3172,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
793,1 kcal
Tłuszcz
19,6 g
Węglowodany
133,8 g
Błonnik
34,7 g
Białko
20,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Batony zbożowe
Batony zbożowe mogą być pożywną przekąską lub drugim śniadaniem dla całej rodziny! Zobacz, jak je przygotować.

Trufle z batatów
Całkowicie roślinne słodkości, które przygotujesz z batatów, czekolady i daktyli? To musi być przepis Kingi! Sprawdź, jak smakują najlepsze wegańskie trufle.

Schab z morelami
Słodki akcent w wędlinie zapewnią suszone morele! Przygotuj schab z szynkowaru i ciesz się smakiem kanapek z domowymi wyrobami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczka w pieprzu z brukselką
Szukasz pomysłu na łatwy i pyszny obiad? Spróbuj kruchej polędwiczki otulonej pieprzem i brukselki z dodatkiem ziołowego pesto!

Sałatka z batatem
Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!

Tatar na dwa sposoby
Poznaj dwa sposoby Karola Okrasy na siekany tatar wołowy – podwędzany na sianie i klasyczny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
Paweł Małecki wie, jak powinien wyglądać i smakować idealny sernik na zimno! Przygotuj go razem z nim i zachwyć się smakiem galaretki z cydru.

Rosół z makaronem
Doskonały na obiad, rozgrzewa w zimne wieczory i smakuje każdemu! Poznaj przepis na rosół z kurczaka z warzywami.