Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek • przepis • składniki • przygotowanie
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ TRUSKAWKOWĄ
Żelatynę łączymy z wodą w kokilce, mieszamy i odstawiamy na chwilę, by napęczniała. Namoczoną żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PIANKĘ TRUSKAWKOWĄ
Żelatynę łączymy z wodą w kokilce, mieszamy i odstawiamy na chwilę, by napęczniała. Namoczoną żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy.
SKŁADAMY WARSTWY WAFLI
Wafle tortowe docinamy do szerokości blachy do pieczenia. Na dnie blachy układamy jedną warstwę wafli i przelewamy na nią połowę masy na piankę truskawkową. Masę rozprowadzamy po całej powierzchni i wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej. By mieć pewność, że masa dobrze wypełni formę, delikatnie uderzamy blachą o blat.
SCHŁADZAMY WAFLE
Blachę z waflami wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
KROIMY I PODAJEMY WAFLE
Blachę odwracamy do góry dnem i wyjmujemy z niej waflowy blat. Nierówne brzegi blatu odcinamy, a całość kroimy: najpierw na podłużne bloki, a następnie na mniejsze, prostokątne kawałki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2514,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
209,5 kcal
Tłuszcz
11,6 g
Węglowodany
21,5 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Sernik to klasyczny deser, który urzeka swoją delikatnością i niezwykle kremową konsystencją. Nasz przepis na bardzo puszysty sernik to prawdziwa gratka dla miłośników wypieków, którzy cenią sobie lekkość i subtelny smak. Sprawdźcie jak zrobić ten sernik!

Smażone okonie z chlebową sałatką
Łatwy i szybki w wykonaniu przepis Karola Okrasy na pyszne okonie z sałatką chlebową!

Domowe lody szparagowe
Lubisz lody o niespotykanych smakach? Spróbuj szparagowych! Ich aksamitna, kremowa konsystencja i śmietankowy smak z wykwintną szparagową nutą sprawią, że zachwycą Cię delikatnością i oryginalnością.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!

Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
Tym razem Karol zaserwował królika w prawdziwkach z pieczonym topinamburem. Koniecznie przygotuj to danie w swojej kuchni!

Zupa tajska z kurczakiem
Tajska zupa z kurczakiem to prawdziwa uczta dla zmysłów, która przenosi swoim smakiem prosto do egzotycznych zakątków Azji. Aromatyczne przyprawy, kremowe mleczko kokosowe i świeże zioła z nutką pikanterii tworzą kompozycję idealną dla fanów azjatyckiej kuchni i nie tylko.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni
Pulpeciki z szynki, sos dyniowy i makaron - temu połączeniu nie oprze się żadne dziecko!

Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!

Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!