Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 4 KAWAŁKI
folii aluminiowej tarkę blachę do pieczenia Rozgrzej piekarnik do temperatury 180–190°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. ODCEDŹ NA: sicie.
PRZYGOTOWANIE UDKA KURCZAKA
myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon, pozbawiamy kości oraz nadmiaru skóry i układamy na desce skórą do dołu. NIEWIELKIE KAWAŁKI DELIKATNIE: nacinamy.
UDKA DOPRAWIAMY OD
strony mięsa odrobiną soli i pieprzu.
NA KAŻDY KAWAŁEK
kurczaka nakładamy po jednym suszonym pomidorze, następnie doprawiamy suszonym oregano.
NA POMIDORACH UKŁADAMY
również kawałki sera feta o grubości ok.
1 CM, NA
ser nakładamy kilka listków świeżej mięty.
TAK PRZYGOTOWANE UDKA
zawijamy tak, żeby wszystkie składniki znalazły się wewnątrz mięsa.
KAŻDY KAWAŁEK ZROLOWANEGO
kurczaka obwijamy szczelnie (jak cukierek) kawałkiem folii aluminiowej polanej od wewnątrz odrobiną oliwy z oliwek.
NA ROZGRZANEJ PATELNI
bez tłuszczu smażymy kawałki kurczaka przez 2 minuty z każdej strony.
PODSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA
w foliach przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C (termoobieg)na 25-35 minut.
PLACKI Z CUKINII
Cukinię pozbawioną gniazd nasiennych i startą na tarce o grubych oczkach przekładam do miski.
DO CUKINII DODAJEMY
ugotowany ryż oraz mąkę.
NASTĘPNIE DO SKŁADNIKÓW
dodajemy suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, jajko, doprawiamy odrobiną oregano, dodajemy posiekane ząbki czosnku.
NA KOŃCU DO
masy dodajemy 2-3 łyżki jogurtu greckiego.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE
mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, następnie odstawiamy je na 3-4 minuty.
NASTĘPNIE SPRAWDZAMY KONSYSTENCJĘ,
jeśli jest taka potrzeba, dodajemy szczyptę mąki.
NA PATELNI Z
odrobiną rozgrzanego oleju słonecznikowego smażymy małe, okrągłe placki z przygotowanej masy.
PLACKI SMAŻYMY OKOŁO
3 minut z każdej strony.
SOS TZATZIKI OGÓREK
obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy na sitko.
POSYPUJEMY Z WIERZCHU
odrobiną soli, odstawiamy do obciekania, a następnie odsączamy z nadmiaru wody.
DO MISKI PRZEKŁADAMY
jogurt grecki oraz świeżą, posiekaną miętę.
NASTĘPNIE DO SOSU
wrzucamy ząbek posiekanego czosnku, przyprawiamy odrobiną pieprzu i solą.
DODAJEMY POKROJONEGO I
odcedzonego ogórka oraz pokrojone w drobną kostkę oliwki. POLEWAMY ODROBINĄ SOKU: z cytryny.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
UPIECZONEGO KURCZAKA WYJMUJEMY
z piekarnika.
ODSTAWIAMY NA 3-5
minut, następnie odcinamy końce folii aluminiowej, a następnie zdejmujemy całą folię.
KAŻDY KAWAŁEK KURCZAKA
kroimy na pół.
JAK PODAWAĆ NA
talerzu układamy placki z cukinii, obok wykładamy sos tzatziki, na sos nakładamy przekrojony na pół kawałek kurczaka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2220,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
555,1 kcal
Tłuszcz
34,6 g
Węglowodany
30,1 g
Błonnik
33,1 g
Białko
33,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Słonecznikowiec
Słonecznikowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność kremu kawowego i słodycz kajmaku. Chrupiące nasiona słonecznika dodają mu niepowtarzalnego charakteru i tekstury. Jak zrobić to pyszne ciasto? Przekonajcie się sami!

Przepis na brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza makaronowa
Pizza makaronowa – łatwe danie, które sprawi radość i dużym, i małym!

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Świąteczny karp w ziołowej panierce
To przepis na karpia inny niż wszystkie! Ryba w chrupiącej, aromatycznej panierce uświetni każdą uroczystość.

Curry z jagnięciny z fasolką
Wypróbuj przepis na curry z jagnięciny! Z dodatkiem aromatycznych przypraw, a także rodzynek i orzechów zabierze Cię w orientalną podróż!

Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety w aromatycznym pieczarkowym sosie to klasyczne danie, które zdobyło serca smakoszy z całego świata. Delikatne mięso w połączeniu z kremowym sosem to przykład na doskonałą harmonię smaków. Jak stworzyć to pyszne danie? Poznaj nasz sposób!