Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie
Jabłka i kruszonka to składniki pysznego ciasta, którym kusi Paweł. Dasz się namówić?

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CUKIER WANILIOWY
Z lasek wanilii wyjmujemy nasionka, dodajemy je do cukru i razem miksujemy w mikserze z nożami (nie miksujemy cukru na puder, chodzi o to, żeby cukier dokładnie się wymieszał z nasionkami wanilii). Cukier przesypujemy do słoika, następnie umieszczamy w nim przecięte laski wanilii, z których wyjęliśmy nasionka, i szczelnie zamykamy słoik. Po tygodniu mamy wyśmienity i aromatyczny cukier waniliowy własnej roboty.
WYRABIAMY CIASTO
Miękkie masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy jajka, cały czas obserwując masę (możemy mieć wrażenie, że masa jest delikatnie zwarzona, ale to nie stanowi problemu). Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon). Wszystko dokładnie mieszamy. Do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką przekładamy ciasto i wyrównujemy je na całej powierzchni.
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA
Jabłka dokładnie myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na 10 części. Skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie posypujemy cukrem oraz cynamonem. Układamy na powierzchni ciasta, tworząc „wachlarz w okręgu”.
ROBIMY MAŚLANĄ KRUSZONKĘ
W miseczce mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy je do momentu utworzenia się kruszonki (grudek). Gotową kruszonkę rozsypujemy równo na powierzchni całego ciasta.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu) i pieczemy 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy patyczkiem w kilku miejscach, czy jest dobrze wypieczone. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5027,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
314,2 kcal
Tłuszcz
16,7 g
Węglowodany
37,4 g
Błonnik
3,9 g
Białko
3,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.

Jabłka zapiekane z żurawiną
Szukasz pomysłu na szybki i owocowy deser? Przygotuj jabłka zapiekane z wyśmienitym farszem migdałowo-żurawinowym!

Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
Delikatny pieczony łosoś w aromatycznej marynacie w azjatyckim stylu oczaruje fanów ryb swym imbirowym aromatem.

Karkówka w sosie własnym z cebulą
Masz chęć na soczyste, pełne aromatu danie, które idealnie sprawdzi się na domowy obiad? Karkówka w sosie własnym z cebulą to klasyk, który zachwyci każdego miłośnika domowej kuchni! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso i aksamitny sos z nutą słodkiej cebuli tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Odkryj nasz przepis!

Rolady schabowe z serem bałkańskim
Soczyste mięso wypełnione farszem z ogórka gruntowego i słonego sera, a do tego marchew i aromatyczny sos na bazie piwa. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Shortbread - kruche szkockie ciasteczka
Shortbread to klasyczne ciasteczka, które obecne są w szkockiej tradycji kulinarnej od wieków. Charakteryzują się maślanym smakiem i kruchą, delikatną strukturą i doskonale komponują się z uwielbianą przez Brytyjczyków herbatą. Te pyszne ciastka można łatwo przygotować w domu — jak to zrobić? Przekonajcie się sami!

Soczysty łosoś z sosem z rukoli
Kasza, sos, gruszki i pieczona w niskiej temperaturze ryba to intrygujące, a zarazem zdrowe i lekkie połączenie smaków.

Kotleciki jagnięce
Mięso z klasą i cukinia w makaronowej odsłonie: to składniki wybrane przez Darię na wyjątkowy obiad, który podasz swoim bliskim. Sprawdź kotleciki jagnięce – wyglądają i smakują obłędnie!