Polenta z sosem z pieczonej papryki • przepis • składniki • przygotowanie
Polenta to ludowa potrawa kuchni w stylu włoskim. Spróbuj jej z gęstym sosem z pieczonej papryki, z dodatkiem oliwek.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GRILLUJEMY PAPRYKĘ
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Układamy stroną ze skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku z włączoną funkcją grillowania przez 10–12 minut, aż na skórce pojawią się czarne pęcherzyki. Warzywa wyciągamy, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i studzimy przez 10 minut. Następnie papryki obieramy ze skórki i kroimy na duże kawałki.
PRZYGOTOWUJEMY POLENTĘ
Zagotowujemy bulion. Dodajemy polentę, mieszając, gotujemy przez 2 minuty. Ser ścieramy i rozpuszczamy w polencie, gotujemy przez 2–3 minuty, mieszając, doprawiamy lekko pieprzem. Polentę rozsmarowujemy na natłuszczonej blasze na grubość ok. 1 cm – studzimy.
GOTUJEMY SOS
Cebulę kroimy w piórka, czosnek – w małe plasterki. Oba składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory z płynem, lekko rozgniatamy i zagotowujemy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10–15 minut aż do zgęstnienia. Dodajemy kawałki papryki i doprawiamy do smaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1659,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
276,6 kcal
Tłuszcz
10,8 g
Węglowodany
37,3 g
Błonnik
10,2 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bruschetta z pomidorami
Chrupiące pieczywo, oliwa z pierwszego tłoczenia i soczyste, świeże pomidory — brzmi jak pomysł na danie idealne, czyli bruschettę z pomidorami. Prostota i wyjątkowy smak tych

Ciasto na pizzę z suchych drożdży
Pizza stanowi jedno z najbardziej popularnych włoskich dań, które doczekało się wielu wariantów i modyfikacji. Tradycyjna pizza powstaje na mące typu zero z dodatkiem świeżych drożdży, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na bazie suchych drożdży. W jaki sposób przyrządzić pyszne ciasto na pizzę na drożdżach instant? Poznaj nasz sposób!

Pesto z pietruszki
Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym
Szukasz pomysłu na aromatyczną zupę wegetariańską? Przygotuj tę z ciecierzycą, mleczkiem kokosowym, pastą curry oraz nutą imbiru i limonki!

Jabłkowe chipsy z cynamonem
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.

Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

3 sposoby na omlet
Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!

Pascha wielkanocna
Tradycyjne danie wielkanocne inspirowane kuchnią wschodnią. Wypiek na bazie twarogu z dodatkiem bakalii smakuje wspaniale.

Strucla makowa
To przepis dla fanów słodkości z makiem! Drożdżowa strucla z makiem, migdałami i rodzynkami smakuje wyśmienicie.