Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką • przepis • składniki • przygotowanie
Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY FARSZ DO TORTILLI
Kurczaka kroimy w cienkie plastry, marchewkę oraz cukinię w długie paski obieraczką do warzyw. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę. Dodajemy kurczaka i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy warzywa i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Pod koniec dodajemy drobno poszatkowaną kapustę pekińską. Każdy placek tortilli smarujemy hummusem, dodajemy farsz oraz liście bazylii. Przed podaniem możemy podgrzać całość na patelni grillowej.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU
Jogurt grecki łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem. Doprawiamy miodem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Na dno miski wlewamy oliwę oraz sok z cytryny. Dodajemy rukolę i dokładnie mieszamy z solą i pieprzem, tak by każdy listek był oblepiony sosem. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, porwaną na kawałki mozzarellę i orzechy. Dekorujemy kleksami pesto.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3378 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
563 kcal
Tłuszcz
26,7 g
Węglowodany
30,4 g
Błonnik
36,4 g
Białko
36,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie ciasto à la panna cotta
Smak deseru, który pokochał cały świat, ale w całkiem nowej odsłonie! Ciasto panna cotta jest w pełni roślinne, proste i tak pyszne, że przygotujesz je na pewno więcej niż raz.

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM
Pyszny letni deser z kruszonką, musem z białej czekolady i żelem truskawkowym. Sprawdź, jak przygotować tę rozkosz dla podniebienia!

Odchudzone lasagne
Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa serowo-jarzynowa z klopsikami
Delikatny serowy krem na warzywnym bulionie. Mięsne klopsiki idealnie go uzupełniają.

Śledzie pod pierzynką
Klasyka świątecznych stołów – sałatka śledziowa, znana pod nazwą śledzie pod pierzynką. Wypróbuj niezawodny przepis Kingi Paruzel!

Sałatka arbuzowa
Słodko-słone orzeźwienie, czyli sałatka z arbuza, sera feta i oliwek podana w arbuzie. Wypróbuj ten świetny przepis i odśwież swojego kolejnego grilla!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa łączy w sobie lekkość i słodycz ciasta oraz orzeźwiający smak cytrusów. Z tym prostym przepisem na pewno uda Ci się ją upiec. Spróbuj i poczęstuj bliskich!

Wegańskie risotto z pieczarkami
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.

Tatar ze śledzia z musztardą francuską
Doskonały tatar z marynowanego śledzia – szybki i smaczny pomysł na przystawkę!