Tort z arbuza • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny tort na lato? Paweł ma dla Was przepis na orzeźwiający, owocowy tort z arbuza, który zachwyci Twoich najbliższych wyglądem i smakiem. Spróbuj koniecznie!

Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY ARBUZ W PLASTRY
Arbuz kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, tak by uzyskać w sumie 4 plastry o zbliżonej grubości. Zaokrąglone końcówki arbuza odkładamy i wykorzystujemy do czegoś innego.
ODCINAMY MIĄŻSZ ARBUZA OD SKÓRY
Okrągłe naczynie lub dno formy do pieczenia przykładamy kolejno do każdego plastra, by równo odciąć miąższ od skóry za pomocą noża.
KROIMY TRUSKAWKI I MANGO
Truskawki kroimy w plastry. Mango obieramy i obkrawamy z każdej strony dookoła pestki, odcinając cienkie plastry owocu.
SKŁADAMY TORT
Na paterze układamy pierwszy plaster miąższu arbuza. Na jego powierzchni układamy plastry truskawek i mango – tak, by delikatnie wystawały poza obręb plastra. Warstwę owoców przykrywamy kolejnym plastrem arbuza.
DEKORUJEMY TORT
Na czwartej, wierzchniej warstwie tortu układamy pozostałą część pokrojonych w plastry truskawek oraz plastry mango. Kilka całych truskawek przekrawamy na pół, wycinając z nich ozdobne kwiatki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1101 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
110,1 kcal
Tłuszcz
0,7 g
Węglowodany
27,5 g
Błonnik
1,9 g
Białko
1,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pożywne szkolne bułeczki z szynką
Miękkie, puszyste muffiny pełne wartościowych składników. Lekka i sycąca przekąska dla dużych i małych.

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!

Crostini z serem brie i miechunką
Chrupiące kawałki bagietki z oryginalną kompozycją dodatków. Pyszna przekąska dla wielbicieli dobrego smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koktajl bananowy
Za pomocą miksera możesz wyczarować pyszny koktajl z lodami i bananami – idealne letnie orzeźwienie.

Chleb pełnoziarnisty z nasionami
Marzysz o domowym ciepłym chlebie na śniadanie? Wypróbuj przepis Kingi! Wystarczy termorobot MC Smart, kilka minut wieczorem, noc w lodówce i poranny wypiek.

Sałatka z tuńczykiem – pomysł na lunchbox
Zastanawiasz się, co zapakować dzieciom do lunchboxu? Skorzystaj z pomysłu DJ i wypełnij śniadaniowe pudełko pyszną sałatką z tuńczykiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, gruszką i granatem według pomysłu Pawła Małeckiego!

Piada wraps
Pyszny, prosty i szybki w wykonaniu włoski street food! Wypróbuj przepis Kingi na piada wraps i rozsmakuj się w tej wyjątkowej przekąsce.

Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
Lekki i pyszny obiad, pieczony na jednej blasze. Klopsiki z piersi z kurczaka plus ćwiartka czerwonej kapusty to prawdziwy hit na lato!