Tiramisu pistacjowe z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Tiramisu z soczystymi truskawkami i kremem z pistacji i białej czekolady to elegancki deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jak go przygotować!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY PISTACJE
Pistacje przesypujemy do malaksera i rozdrabniamy, aż wytworzy się olej i orzechy nabiorą konsystencji masła.
ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z PISTACJAMI
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski odpornej na ciepło i roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie czekoladę dodajemy do masła pistacjowego i krótko blendujemy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM PISTACJOWY
W misce umieszczamy mascarpone, cukier puder, śmietankę i krem pistacjowy. Całość miksujemy na gładką masę.
SKŁADAMY TIRAMISU
Truskawki przekrawamy na pół. Biszkopty po jednym maczamy w wystudzonej kawie i układamy na dnie foremki, by je przykryły. Na biszkopty nakładamy połowę kremu pistacjowego i wszystkie truskawki. Następnie na truskawki nakładamy pozostałe biszkopty i krem. Gotowe tiramisu schładzamy w lodówce przez ok. 2-3 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5288,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
881,4 kcal
Tłuszcz
61,9 g
Węglowodany
68,8 g
Błonnik
5,4 g
Białko
16,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Panini na dwa sposoby – przepis
Najlepsze pieczywo i świeże dodatki spotykają się w przepisie Kingi na przepyszne panini! Wypróbuj oba sposoby na tę apetyczną kanapkę na dwa sposoby.

Makaron z chorizo i krewetkami
Marzysz o wielkiej makaronowej uczcie? Wypróbuj przepis Darii na makaron tagliatelle z chorizo, krewetkami w sosie z winem i mascarpone. Pycha!

Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
Zapiekanka nie musi być daniem wytrawnym. Poznaj przepis na jej słodką odsłonę – z gruszkami, mango i orzechowym kremem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką
Wszystko to, co najpyszniejsze w sezonie letnim, czyli soczyste i słodkie pomidory truskawkowe podane z sosem z maślanki i szczypiorkowo-szpinakowej oliwy z marynowaną cebulką. Sprawdź, jak świetnie pasują do grillowanego mięsa, ryb, czy warzyw!

Ekspresowy tort pischinger
Pochodzący z Galicji pischinger to waflowy torcik przekładany czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przygotuj go, wykorzystując ekspresowy przepis Pawła, i ciesz się smakami regionalnej kuchni!

Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
Istnieje uniwersum, w którym kulinarne tradycje łączą się z futurystycznymi smakami dzięki naszemu przepisowi na onigirazu! Możesz się w nim znaleźć! Wyobraź sobie elektryzujący smak warstw pikantnych składników umieszczonych między arkuszami wodorostów i poznaj smak nocy przeżytej w zaawansowanym technologicznie świecie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ogórki w stylu kozackim
Wyjątkowe ogórki z dodatkiem świeżej marchewki w zalewie musztardowej. Są delikatnie ostrzejsze w smaku i z pewnością zachwycą wszystkich domowników!

Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
Pełna ziół sałatka z niepalonej kaszy gryczanej to idealny pomysł na obiad w letni dzień. Bogactwo smaków i aromatów, a także świeże warzywa z pewnością trafią w niejedne gusta!

Domowe sezamki
Domowe sezamki – łatwa do wykonania słodka przekąska dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!