Szybkie ciasto z jeżynami • przepis • składniki • przygotowanie
Jesz jeżyny? Jeśli nie, to dla takich wypieków jak ten warto zacząć! Przepis Kingi na proste ciasto z jeżynami zawsze dobrze mieć pod ręką w sezonie na te owoce. Pięknie rośnie, domowo smakuje i szybko znika z blaszki. Spróbuj!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę łączymy w dużej misce z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Całość energicznie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą.
PIECZEMY CIASTO
Masło przekładamy do blaszki i wstawiamy na kilka chwil do piekarnika, aż całkowicie się rozpuści. Do formy z rozpuszczonym masłem przekładamy przygotowane wcześniej ciasto. Nie mieszamy ciasta. Na wierzchu układamy jeżyny. Owoce obficie posypujemy brązowym cukrem.
PODAJEMY CIASTO
Ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy świeżymi jeżynami. Przestudzone ciasto kroimy na kawałki i podajemy z jogurtem lub z lodami śmietankowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1686 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
168,6 kcal
Tłuszcz
6,0 g
Węglowodany
26,4 g
Błonnik
3 g
Białko
3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z buraków z miętą i serem
Buraki, mięta i sera. Z takich składników stworzył Karol niezwykłą i pyszną kompozycję, której musisz spróbować.

Wegański gyros z ciecierzycy w picie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.

Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
Lubisz kurki i warzywa? Upiecz je na kruchym spodzie korzystając z przepisu Darii na wyjątkową tartę. Zasmakuje każdemu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owoce pod kruszonką z lodami proteinowymi
Deser słodzony erytrytolem. Podany z lodami proteinowymi, będzie świetnym pomysłem na słodką przekąskę. Chrupiąca kruszonka i kryjące się pod nią kwaskowate owoce to wymarzone połączenie.

Zakwas na żurek domowy
Lubisz tradycyjny smak wielkanocnych potraw? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis Kingi na aromatyczny i pełen przypraw zakwas na żurek.

Jesienna zapiekanka no waste z burratą
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka no waste dla całej rodziny! Bez obierania, bez wyrzucania i z wykorzystaniem resztek. Koniecznie sprawdź, jak łatwo ją zrobić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Angielski przysmak owocowy
Uwielbiasz morele? Na pewno przypadnie Ci do gustu nowy przepis na proste w wykonaniu angielskie ciasto.

Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach
Daria Ładocha przekonuje amatora schabowego do bezmięsnych kotletów! Zaskocz najbliższych i przygotuj kotlety z boczniaków, selera i bakłażana.

Koncentrat bulionu wołowego
Aromatyczny koncentrat bulionu wołowego przygotowany ze świeżych warzyw, ziół i mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów. Ten wyjątkowy bulion może stać się bazą wielu pysznych zup.