Szybka kapusta po grecku • przepis • składniki • przygotowanie
Jednogarnkowa potrawa, którą można przygotować już w dwa kwadranse! Idealny pomysł na szybki i smaczny posiłek.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KAPUSTĘ OCZYSZCZAMY I
kroimy w poprzek na paski o szerokości 2 cm.
CEBULĘ I CZOSNEK
siekamy.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek wraz z mięsem.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
DODAJEMY PASKI KAPUSTY
i smażymy przez 3-4 minuty, mieszając.
ZALEWAMY GORĄCYM BULIONEM,
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut.
RYŻ GOTUJEMY W
400 ml wrzącej, osolonej wody przez 15-20 minut.
OLIWKI OSĄCZAMY, KROIMY
na pół i dodajemy do kapusty, podgrzewamy i doprawiamy do smaku.
FETĘ ŚCIERAMY NA
tarce.
KAPUSTĘ PODAJEMY Z
ryżem, posypujemy fetą.
ZAMIAST FETY DO
kapusty pasuje również sos tzatziki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2202,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
550,7 kcal
Tłuszcz
21 g
Węglowodany
59,3 g
Błonnik
32,2 g
Białko
32,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.

Wegańskie risotto z pieczarkami
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Jabłka nadają mu wilgotności, a dzięki orzechom wspaniale chrupie! Chlebek jabłkowo-cynamonowy według przepisu Pawła wypełni Twoją kuchnię zapachami jesieni. Skusisz się?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!

Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
Orientalny powiew w Twojej kuchni - przygotuj glazurowane polędwiczki z warzywami, pyszny posiłek pachnący imbirem.

Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
Co robią Kinga i Karol na grillu? Brownie z powidłami, boczek i chrupiące chlebki naan – zobacz, że na grillu przygotować można wszystko!

Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.

Gulasz z dzika z grzybami
Przyrządź doskonały obiad z dziczyzny – gulasz z dzika z grzybami według pomysłu Grzegorza Russaka!