Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie
Słodkie pomidory malinowe z mięsnym farszem z dodatkiem fasoli? Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYDRĄŻAMY POMIDORY
Pomidory myjemy. Z każdego odkrawamy górną część i zachowujemy ją na później. Następnie wydrążamy je (najlepiej za pomocą łyżki do wykrawania melona).
SMAŻYMY FARSZ
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone smażymy na rozgrzanej oliwie, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką mieloną. Dodajemy cebulę, czosnek i szynkę pokrojoną w kostkę. Smażymy razem przez 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy przez 1 minutę. Fasolę odcedzamy na sitku, płuczemy i odsączamy. Dodajemy do pozostałych składników i smażymy przez 4‑5 minut, mieszając od czasu do czasu.
FASZERUJEMY POMIDORY
Pomidory doprawiamy w środku solą i pieprzem. Napełniamy farszem. Pozostałą masę z mięsa mielonego przekładamy do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego, a następnie układamy w niej pomidory.
PIECZEMY POMIDORY
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 20 minut. Po 10 minutach pieczenia pomidory przykrywamy odkrojoną górną częścią i pieczemy do końca razem. Podajemy z ryżem ziołowym lub chlebem pita.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1637,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
409,3 kcal
Tłuszcz
22,9 g
Węglowodany
26,7 g
Błonnik
26,5 g
Białko
26,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Precle z warzywami
Pieczona papryka, grillowana cukinia, rukola i kozi serek twarogowy to idealne dodatki do precla w wersji wegetariańskiej. Sprawdź, jak to się świetnie ze sobą łączy!

Śledź w oleju
Śledź w oleju to klasyczny przysmak, które od lat cieszy się popularnością na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym. Wysokiej jakości śledź, zanurzony w aromatycznym oleju z dodatkiem cebuli, rzodkiewki, ziół i przypraw z naszego przepisu z pewnością stanie się ozdobą każdego stołu. Odkryj, jak zrobić filety śledziowe w oleju!

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
Przekąska na zimowe wieczory – kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny dekorowana czekoladą! Musisz to zrobić!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Szukasz deseru, który łączy intensywny smak czekolady z owocową nutą? To doskonale trafiłeś! Nasze czekoladowe ciasto z wiśniami z pewnością zachwyci ciebie i wszystkich domowników. Poznaj nasz sposób na ten pyszny, niezwykle aromatyczny wypiek!

Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
Połączenie warzyw i aromatycznych przypraw, które razem tworzą smakowite danie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj pyszny obiad dla całej rodziny.

Piwne muffinki z malinami
Niezwykłe piwne muffinki z pysznym kremem i świeżymi malinami. Koniecznie musisz spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Keks królewski
Przygotuj razem z Pawłem Małeckim, keks iście królewski! Nie zabrakło w nim mnóstwa suszonych owoców i chrupiących orzechów!

Konfitura z czerwonej cebuli
Aromatyczna i pełna smaku konfitura z czerwonej cebuli, z dodatkiem czerwonego wina i octu balsamicznego. To wprost idealny dodatek do grzanek, kanapek, a nawet dań głównych!

Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy
Wytrawne muffiny, krewetki, słona tarta – oto pomysły na proste przekąski, które ubarwią niejedno przyjęcie!