Szaszłyki z krewetek i chleba z aioli w stylu karaibskim • przepis • składniki • przygotowanie
Zaskakujący pomysł na grilla, czyli szaszłyki z krewetek i chleba. To eksplozja smaków, która dzięki dodatkowi aioli w stylu karaibskim i piklowanych winogron zamieni kolejne grillowanie w podróż dookoła świata!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Imbir obieramy i rozdrabniamy. Czosnek i skórkę z limonki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i wyciskamy do niej sok z limonki oraz wlewamy oliwę. Marynatę mieszamy.
MARYNUJEMY CHLEB I KREWETKI
Chleb rwiemy na kawałki i wraz z krewetkami przekładamy do marynaty. Całość dokładnie mieszamy dłońmi, wmasowując marynatę w składniki, po czym odstawiamy na ok. 10-15 minut.
PIKLUJEMY WINOGRONA
Winogrona myjemy i przekładamy do dwóch misek (osobno jasne i ciemne). Cukier, ocet oraz wodę przelewamy do rondelka i podgrzewamy, aż się zagotuje. Tak przygotowaną gorącą zalewą zalewamy winogrona i odstawiamy je na ok. 15-20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KARMEL Z RUMEM
Cukier przesypujemy na patelnię i roztapiamy. Następnie wyłączamy ogień, dodajemy masło i również je roztapiamy. Na patelnię wlewamy rum, podpalamy go i krótko mieszamy sos. Na koniec dodajemy wodę, ponownie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY AIOLI
Do wystudzonego karmelu dodajemy majonez, starty na tarce o drobnych oczkach czosnek oraz sok i skórkę z połowy limonki. Całość mieszamy i doprawiamy solą do smaku. Na koniec siekamy kolendrę, również dodajemy ją do aioli i ponownie mieszamy.
GRILLUJEMY SZASZŁYKI
Szalotki obieramy, przekrawamy w poprzek na pół i ponownie na pół. Na każdy z patyczków do szaszłyków nakładamy kolejno: kawałek szalotki, krewetkę i kawałek chleba, dbając o to, aby ostatnim składnikiem zawsze był kawałek szalotki. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy odrobiną oliwy i grillujemy przez ok. 2-4 minut z każdej strony.
PODAJEMY SZASZŁYKI
Gotowe szaszłyki podajemy jeszcze gorące z piklowanymi winogronami i aioli w stylu karaibskim.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5045,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1681,9 kcal
Tłuszcz
89,6 g
Węglowodany
168,5 g
Błonnik
3,6 g
Białko
28,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!

Chlebek bezglutenowy, ryżowy
Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wrapy z sałaty z tofu
Wrapy z sałatą i tofu to nasza propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia!

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
Azjatycki klasyk, który uda się każdemu! Wykorzystaj przepis Karola na smażony makaron z kurczakiem i warzywami – to proste danie zachwyca głębią smaku i świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Tacos z tuńczykiem
Kuchnia w stylu meksykańskim to m.in. znane na całym świecie tacos. U nas znajdziesz je w nowym, rybnym wydaniu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!

Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.