Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Szaraki to krótko gotowane kluski ziemniaczane. Zobacz, jak smakują w połączeniu z pieczonym łososiem i szpinakiem!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KLUSECZKI ZIEMNIACZANE W WODZIE
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na 15 minut, aż będą ciemne. Odciskamy wodę z ziemniaków i odstawiamy ją na 10 minut. Zlewamy nadmiar wody, a powstały krochmal dodajemy do startych ziemniaków. Dodajemy jaja i mąkę, tak by ciasto miało gęstą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy łyżką małe kluseczki i gotujemy je w osolonej wodzie przez około 1 minutę.
SMAŻYMY ŁOSOSIA
Łososia osuszamy, zdejmujemy skórę i oprószamy curry z dwóch stron. Smażymy na patelni, na brązowy kolor, uważając, by przyprawa się nie spaliła. Łososia dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez 5-6 minut.
DODAJEMY SZPINAK DO ŚMIETANKI
Śmietankę zagotowujemy wraz z posiekanym czosnkiem i papryczką chili, doprawiamy solą i pieprzem oraz skórką otartą z limonki. Dodajemy szpinak. Delikatnie zagotowujemy, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy ugotowane kluski ziemniaczane i podajemy z połamanym na duże kawałki łososiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3295,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
823,8 kcal
Tłuszcz
36,4 g
Węglowodany
80 g
Błonnik
43,8 g
Białko
43,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
Jedna baza i aż 3 różne konfitury – każdą z nich przygotujesz w 10 minut! Sięgnij po najlepsze pomidory i zamknij w słoiczkach doskonały dodatek do mięs z grilla, ryb i kanapek!

Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!

Jadalne doniczki z czekolady
Ładne kwiatki! A do tego w pełni jadalne i gwarantujące efekt zaskoczenia! Koniecznie przygotuj te wyjątkowe doniczki skrywające w swym wnętrzu ciasteczka i delikatny wiśniowy mus.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
Kurczak doskonale przejmuje smaki i aromaty dodatków, z którymi jest podawany. Zobacz, jak smakuje w połączeniu z ostrym sosem pomidorowym.

Jabłecznik
Wypełnij dom zapachem pieczonych jabłek. Przygotuj wyśmienity jabłecznik.

CIASTKA Á LA LASKI CUKROWE
Świąteczną atmosferę z pewnością podkręcą łatwe w przygotowaniu ciasteczka w kształcie lasek cukrowych. Jak je zrobić? Zerknij do przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!

Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
Spróbuj pysznego połączenia jabłka z amarantusem i twarogiem i przygotuj zapiekankę w słodkiej wersji.

Lemoniada z wodą kokosową
Woda kokosowa doskonale gasi pragnienie i orzeźwia nawet w największe upały! Zobacz, jak przygotować na jej bazie lemoniadę z mango i melonem!