Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu • przepis • składniki • przygotowanie
Warzywne steki? To możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj pyszne steki z kalafiora!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY ZIARNA SŁONECZNIKA
Na suchej patelni podprażamy ziarna słonecznika, aż nabiorą złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z JARMUŻU
Do dużej miski wkładamy umyty, osuszony jarmuż pozbawiony grubszych części, porwany na kawałki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sól. Marynatę wcieramy rękoma w liście jarmużu. Jarmuż powinien zmniejszyć o połowę swoją objętość. Do sałatki dodajemy słonecznik i kukurydzę. Całość mieszamy.
KROIMY KALAFIOR
Z kalafiora usuwamy zewnętrzne, zielone liście. Dużym, ostrym nożem przekrawamy kalafior na pół przez środek. Każdą połówkę kroimy na plastry o grubości 2,5 cm, tak aby rdzeń warzywa był w środku każdego steka.
PIECZEMY STEKI Z KALAFIORA
Plastry przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy stek smarujemy z obu stron oliwą i równomiernie oprószamy solą, pieprzem i curry. Cała blachę szczelnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą miksujemy.
GOTUJEMY JAJKA NA PATELNI
Na suchą patelnię wlewamy wodę do około 1,5 cm wysokości. Gdy woda się zagotuje, wbijamy jajka, zachowując odstęp, tak by się ze sobą nie połączyły. Gotujemy 2 minuty, aż białko się zetnie. Po tym czasie za pomocą łyżki polewamy jajka wodą z góry. Wyciągamy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy. Oprószamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3324,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
831,2 kcal
Tłuszcz
69,5 g
Węglowodany
31,5 g
Błonnik
28,9 g
Białko
28,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone frytki warzywne z dipem curry
Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.

Lekki bigos z suszonymi morelami
Szukasz pomysłu na lekki bigos? Wypróbuj przepis Darii na bigos z dodatkiem imbiru, curry i suszonych owoców.

4 sposoby na frytki i dipy
Przepis na frytki, w którym nie znajdziesz ziemniaków? Zobacz, jaki jest sposób DG!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Musaka bułgarska
Szybka i prosta w wykonaniu musaka bułgarska dla każdego amatora kuchni Półwyspu Bałkańskiego.

Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
Lekki deser na cieplejsze dni! Lekkie ciasto filo wypełnione kremem, dżemem i sezonowymi owocami! Pokochasz ten smak!

Klopsiki z sosem borówkowym
Spróbuj delikatnych klopsików z mięsa wieprzowego z dodatkiem kaszy i wędzonego sera, podanych z sosem borówkowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.

Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory oraz papryka konserwowa razem z białą kiełbasą stworzą świetną kompozycję smakową! W sam raz na świąteczny stół!

Wegańskie bounty owocowe
Przygotuj kokosowe batony z owocami i polewą czekoladową! To doskonały pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia!