Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MAKARON MAKARON SPAGHETTI
gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ML), NASTĘPNIE: przelewamy go zimną wodą.
SOS NA PATELNIĘ
wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25 ML).
MIĘSO MIELONE SMAŻYMY
na patelni (mięso musi być dobrze przysmażone).
2 ZĄBKI CZOSNKU
drobno siekamy, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
MIĘSO NIE MOŻE
być pozbijane w duże kawałki.
DOPRAWIAMY MIĘSO SUSZONYM
oregano (8 g).
NADAL SMAŻYMY.
POKROJONY SELER I
marchewkę przekładamy do miksera, miksujemy (musimy uzyskać drobniutkie, ale ciągle wyczuwalne kawałki warzyw). ZMIKSOWANE WARZYWA DODAJEMY: do mięsa. SMAŻYMY JESZCZE OKOŁO: 5-6 minut.
2-3 ZĄBKI CZOSNKU
siekamy.
MIĘSO PRZEKŁADAMY Z
patelni do naczynia żaroodpornego.
NA PATELNIĘ WYLEWAMY
oliwę z oliwek (ok.
25-30 ML), SZKLIMY
pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek.
DO ZESZKLONEJ CEBULI
i czosnku dodajemy warzywa z mięsem.
PODDUSZAMY CHWILĘ, PODLEWAMY
czerwonym winem i podduszamy do momentu, aż wino w całości odparuje.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
gałki muszkatołowej oraz oregano.
DO MIĘSA PRZELEWAMY
pokrojone na mniejsze kawałki pomidory pelati wraz z sosem.
GOTUJEMY, DODAJEMY SÓL
i pieprz, gotujemy.
DO CIEPŁEGO GARNKA
wlewamy oliwę z oliwek (25 ml), wrzucamy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry i dodajemy delikatnie posiekany szpinak , chwilkę smażymy, dodajemy makaron i ser grana padano starty na drobnych oczkach (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy sos, na sos makaron wymieszany ze szpinakiem.
DEKORUJEMY LISTKAMI BAZYLII
i serem grana padano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4555,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1138,9 kcal
Tłuszcz
57,9 g
Węglowodany
92,4 g
Błonnik
61,9 g
Białko
61,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.

Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
Efektowne i całkowicie wegańskie danie, które zachwyci każdego wielbiciela kalafiorów i nie tylko! Koniecznie spróbuj, jak prosto i szybko przygotować tę potrawę.

Ciecierzyca zapiekana w sosie marinara
Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które łączy w sobie włoskie smaki i sycącą ciecierzycę. To świetny pomysł na obiad, w którym nie użyjesz mięsa!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
Gdy zaczyna się sezon na rabarbar, warto mieć sprawdzone przepisy pod ręką, a wśród nich przepis na minibabeczki z rabarbarem!

Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
Racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek! Z miodowym twarożkiem smakują wyśmienicie!

Tyrolski gröstl
To najlepszy sposób na wykorzystanie resztek z obiadu! Smażone ziemniaki z dodatkiem wieprzowiny i cebuli!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
Delikatne kawałki piersi kurczaka w aromatycznym sosie balsamicznym z dodatkiem świeżego rozmarynu, miodu i parmezanu. Pyszny pomysł na obiad we włoskim stylu!

Ziemniaki z patelni - smażone z jajkiem
Szukasz pomysłu na ziemniaki, które zostały po obiedzie? Podsmaż je z jajkiem i podaj z sosem tatarskim!

Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
Spróbuj makaronu z dynią maślaną, szynką i aromatyczną szałwią! To danie w sam raz na chłodniejsze dni.